Walter Kasper

Karizma i posebnosti pape Franje


Knjiga "Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi – Teološki korijeni i pastoralne pretpostavke" koju je napisao kardinal Walter Kasper objavljena je u izdanju Kršćanske sadašnjosti.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Biblioteka Znakovi i gibanja nakladnika Kršćanske sadašnjosti obuhvaća i naslov Papa Franjo – revolucija nježnosti i ljubavi.  Autor kardinal Walter Kasper ovom knjigom čitateljima još više i dublje približava papu Franju po njegovoj karizmi, posebnosti i evanđeoskim krjepostima koje je prepoznao i suvremeni svijet, no on to čini analitički i postupno objašnjavajući korijene i perspektive teologije Svetoga Oca.

Papa iznenađenja

Knjiga na 146. stranica obuhvaća 12 poglavlja, a svako je jedna osobita tema. Prvo poglavlje dotiče odreknuće Benedikta XI., okolnosti i ozračje konklava, izborom novoga poglavara Katoličke Crkve i početcima njegova papinskog služenja.

„Izborom svojega imena papa iznenađenja odmah se nakon izbora pobrinuo za još jedno iznenađenje. Nijedan papa prije njega nije uzeo ime Franjo. Odmah je bilo jasno da je to više od pukog imena; ime je bilo program“, podsjetio je autor, prvim javnim nastupom pape Bergoglia na balkonu Svetoga Petra.
„Nakon što nas upoznaje s tim, kako ga on naziva, 'papom iznenađenja' koji je ujedno i papa kontinuiteta ali i reforme te se određuje prema korijenima njegove europske i argentinske teologije, pisac nas upoznaje s dvama stožernim stupovima života i djelovanja pape Franje: s izvorno evanđeoskim ishodištem kao temeljem radosti i s milosrđem kao ključnom riječi čitava njegova pontifikata“, naveo je nakladnik.

Za papu Franju, zapisao je, između ostalog, kardinal Kasper u knjizi, u središtu evanđelja stoji poruka o milosrđu. „Već kao biskup izabrao je za geslo, nadovezujući se na Bedu Venerabilisa (7./8. stoljeće): Miserando atque eligendo („Pogledavši na me očima svojeg milosrđa, izabrao me.“). Tema milosrđa sada je postala ključna riječ njegova pontifikata, koju od prvoga dana dotiče u svojim brojnim nagovorima. Uvijek iznova govori: Božje milosrđe beskonačno je; Bog se ne umara biti milosrdan svakomu, samo ako se mi ne umorimo moliti za njegovo milosrđe; Bog ne napušta nijednog čovjeka i ne dopušta da itko padne (EG 3)“, naveo je, između ostaloga, u svojoj knjizi kardinal Kasper koji je, kako je naveo, ovo djelo napisao na temelju razrade izlaganja održanih u Minhenu, Beču, Frankfurtu na Majni, Rimu i Washingtonu.

Ključno je milosrđe

Autor, dodaje nakladnik, u ovoj knjizi nudi i uvide u Papinu ekleziologiju i perspektive moguće crkvene obnove. Također, djelo se bavi i ekumenskim, odnosno međureligijskim viđenjem onoga što i kako djeluje papa Franjo da bi na kraju ponovno oštricu vratio temeljnim odrednicama njegovih zauzimanja: Crkva treba biti siromašna za siromašne.

„Papa Franjo ne uklapa se ni u jednu crkvenopolitičku shemu, liberalnu ili konzervativnu. On jamči novi početak u dugoj povijesti papa, i upravo kao takav za mnoge je ljude nositelj nade i dar neba“, napisao je kardinal Kasper u svojoj knjizi koja je u kratkom vremenu postala jako popularna među čitateljima.