Kateheza koja vjernike uvodi u otajstveno Božje djelovanje


"Biti smisao kršćanstva" Sv. Ivana Pavla II. jedinstveno je izdanje u kojemu se prvi put objavljuju nedavno pronađeni i do sada nepoznati tekstovi ovoga velikog pape. Poruka o kršćanstvu u ovom djelu je donesena s mnogo vjerničkog entuzijazma.

Piše: Tina Matić Ilić

Hrvatsko izdanje ove knjige ispisane na 144 stranice objavila je 2019. nakladna kuća Verbumiz Splita. Bit i smisao kršćanstva izvorno je napisana na poljskom jeziku, a za hrvatsko govorno područje preveo ju je Antonio Akmadža.

Prvi put

Ove godine se u svibnju navršilo 100 godina otkako se u mjestu Wadowice u Poljskoj rodio Karol Wojtyła – sveti papa Ivan Pavao II., također i zvan kao Ivan Pavao Veliki i koji je ostavio neizbrisiv trag, posebice u srcima vjernika koji ga pamte. Nova knjiga jedan je mali pokazatelj kakav je taj svetac bio.

Verbumpiše kako je Bit i smisao kršćanstva Sv. Ivana Pavla II. jedinstveno izdanje u kojemu se prvi put objavljuju nedavno pronađeni i do sada nepoznati tekstovi ovoga velikog pape našega vremena. Pišući svoja duhovna promišljanja u godinama nakon Drugoga vatikanskog koncila,Wojtyła u ovdje sabranim tekstovima s puno entuzijazma i nutarnjega žara čitatelju približava bit i smisao kršćanske poruke spasenja pomažući mu da preispita sebe i svoju (ne)vjeru u Boga. Te ohrabrujuće poruke svrstane su u 13 poglavlja, uvod, pogovor i popratnu riječ izvornom izdanju.

Jednako kao što se Sv. Pavao na Areopagu obratio ljudima svih svjetonazora, tako se i Ivan Pavao II. u ovoj knjizi obraća svakomu čovjeku ovog vremena, polako ga i strpljivo vodeći prema najvažnijim pitanjima životnoga smisla

O tamama o kojima ovo djelo govori može se saznati i iz naslova 13 cjelina: „Nepoznati Bog“, Onaj koji jest, Čovjek i istina, Čovjek i sloboda, Istina o uskrsnuću, Otajstvo utjelovljenja, Otajstvo otkupljenja, Krist „otkriva čovjeka njemu samom“, Euharistija i Crkva, „Primite Duha Svetoga“, „Bit ćete mi svjedoci“, Ljubav: otkupiteljska i zaručnička, i Punina molitve.

Božja slika i prilika

Na koricama knjige piše kako slijedeći u svojim promišljanjima stope Sv. Pavla,papa Wojtyła riječ po riječ istražuje Apostolovu propovijed Atenjanima. Time se ovim bezvremenskim tekstovima još jednom potvrđuje kao majstor čitanja Svetoga pisma te poziva vjernike da uđu duboko u sebe i otvore se glasu koji govori u srcu. Jednako kao što se Sv. Pavao na Areopagu obratio ljudima svih svjetonazora, tako se i Ivan Pavao II. u ovoj knjizi obraća svakomu čovjeku ovog vremena, polako ga i strpljivo vodeći prema najvažnijim pitanjima životnoga smisla.

Jedno od pitanja je: „Čovjek i istina?“ Sveti papa tako piše kako cjelovitoj istini o čovjeku pripadaju i naravni darovi te nadnaravne milosti. Čovjek je kao Božja slika i prilika razumno biće. „Po razumnosti je cijeli bitak čovjeka zadan pod vidom istine: kao istina. Razumnost nije samo sposobnost spoznajnog poimanja („zrcaljenja“) predmeta uz pomoć osjetila. To je sposobnost, a ujedno i zadaća 'komuniciranja' s njima u istini“, pojasnio je Ivan Pavao Veliki.

O tome koliko je važno današnjim vjernicima pružiti nešto što će ih podsjetiti na bit i smisao vjere govori i Stanisłavkard. Dziwisz,krakovski metropolit,koji smatra kako je ovaj zaboravljeni spis zahvaljujući Božjoj providnosti, nedavno pronađen i možda objavljen upravo u ovom povijesnom trenutku kada svi iznova osjećaju potrebu za dubokom i sveobuhvatnom katehezom o istinama vjere, katehezom koja će vjernike cjelovito uvesti u otajstveno Božje djelovanje u ljudskoj povijesti.

I baš tako ova knjiga može poslužiti svima onima koji žele katehezu, koji žele naučiti novo ili onima koji se žele prisjetiti velikog pape iz Poljske.