Kompas za život


Nakladna kuća Verbum u svojoj ponudi ima i Youcat Bibliju za mlade.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Youcat – Katekizam za mlade postao je planetarno popularan, a pod pokroviteljstvom pape Franje u istom nizu izdanja nastala je i Biblija za mlade, prva službena katolička Biblija za mlade koja je u Verbumovu izdanju na 432 stranice dostupna i na hrvatskom jeziku. Izvornik je objavila Austrijska biskupska konferencija, a za Bibliju za mlade korišten je tekst Biblije u prijevodu nekadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa dr. Ivana Ev. Šarića objavljen u izdanju Hrvatskog biblijskog društva, Vrhbosanske nadbiskupije i Verbuma 2015.

Iskustva mladih

Ovaj je nakladnički pothvat obogaćen predgovorom koji je osobno napisao papa Franjo. U izvanredno oblikovanu tekstu, koji odiše neposrednošću i bliskošću, buduće mlade čitatelje pozvao je da intenzivno, svakodnevno čitaju Bibliju za mlade, raspravljaju o njoj u skupinama i žive po njoj.

Izbor tekstova iz Biblije Staroga i Novoga zavjeta te komentari na biblijske tekstove, u već dobro poznatom i prepoznatljivom Youcat stilu, rezultat su zajedničkog angažmana tima međunarodno priznatih znanstvenika.

Duhovite i zabavne ilustracije, stilom već poznate iz Youcat Katekizma, prate i tekstove u Bibliji za mlade te tako na zanimljiv i mladima pristupačan način prenose glavne poruke, poticajno djelujući na njih i ohrabrujući ih na čitanje Biblije. U nastajanje Biblije bila je uključena i ciljana publika – mladi sa svojim poticajnim osobnim iskustvima. 

Jako mi se sviđa

„Jako mi se sviđa Biblija za mlade koju ste upravo otvorili! Tako je šarena, tako bogata svjedočanstvima – svjedočanstvima svetaca, svjedočanstvima mladih – i mami te da je počneš čitati od samog početka i ne ostaviš dok ne dođeš do zadnje stranice“, naveo je Sveti Otac. Mladima je poručio da poslije čitanja ne odlože sveto štivo na neku prašnjavu policu, nego mu se vrate svakoga dana sami i zajednički te to čine na svakome mjestu – od šetnje do čak plaže.

Poznato je da je Biblija najutjecajnija knjiga u povijesti, najprevođenija od svih drugih, remek-djelo svjetske književnosti koje, između ostalog, obuhvaća prekrasne pripovijesti i tekstove iznimne pjesničke snage i ljepote, ali, što je najvažnije, Sveto pismo kršćana.

Papa je mlade podsjetio da držeći u rukama ovu Bibliju, neće držati samo „komad književnosti“, nego „knjigu koja je poput vatre“.

„Čitajte pozorno! Nemojte ostati na površini kao da čitate stripove! Nemojte nikada samo preletjeti Božju riječ! Zapitajte se: 'Što to poručuje mojemu srcu? Govori li Bog meni po tim riječima? Dodiruje li me u dubini mojih čežnja? Što mi je činiti?' Samo se na taj način može razviti snaga Božje riječi. Samo se tako može promijeniti naš život, samo tako može postati velikim i lijepim“, poručio je Papa.