"Konačno slobodna" – knjiga o borbi Asije Bibi


Pakistanka Asia Bibi bila je osuđena na smrt zbog navodnog bogohuljenja samo zato što je kršćanka. Njezina priča o devet godina zatvorskog mučenja i ponižavanja bila je povod za objavljivanje knjige – "Konačno slobodna".

Piše: Tina Matić Ilić, Katolički tjednik

Ovo djelo od 184 stranice plod je suradnje Asije Bibi i novinarke Anne-Isabelle Tollet, a na hrvatskom govornom području tiskano je u nakladi Verbuma iz Splita, dok prijevod potpisuje Lidija Paris.

Neuka – znala je Riječ

Mojih devet godina zatvorskog mučenja i ponižavanja u iščekivanju izvršenja smrtne kazne zbog vjere u Krista podnaslov je ovog svjedočanstva kojeganije pisala Bibi, nego upravo spomenuta novinarka koja se za njezino oslobođenje borila godinama. Ipak, Tollet ju je pisala kao da ju piše žena koja je sve to osjetila na svojoj koži. Redci su nastali na osnovu razgovora s Asijom i njezinim mužem. Nije to zbog toga što kršćanka iz Pakistana ne bi željela to učiniti, nego zato što ona jednostavno nikada nije učila pisati i čitati jer je rođena u dijelu svijetakoji joj za takvo što nije dao prigodu. No, usprkos svemu tome, upoznala je živu Riječ - Krista i nju je pratila, nije se željela odreći toga dijela sebe. 

„Ponosna sam što sam katolkinja. Zajedno s protestantima predstavljamo manje od 2% pučanstva. Nismo nikakva opasnost ni prijetnja, ali nas ne drže vrijednim poštovanja ili, bolje rečeno, gledaju nas sumnjičavo jer ne vjerujemo u njihova Boga - Allaha“

Priča te hrabre žene u ovom djelu govori o različitim situacijama s kojima se susretala. Pripovijeda o tome kako ju je snašlo da je jednog petka prije zalaska sunca odvedena u zatvor i tim danom započela je njezina borba. Čitateljima je slikovito i gotovo živo pojašnjeno kako je dočekala prvu smrtnu presudu, kako je to biti kršćaninom u Pakistanu, kako su skupo platili oni koji su ju podržavali, kako je izgledala druga smrtna presuda, kako su se osjećaji nizali kada je saznala da je oslobođena krivnje te kako izgleda njezin život u slobodnoj zemlji (iako i tamo živi u tajnosti i dalo bi se kazati kako to nije ona sloboda koju poznaje veliki dio Zapada).

Kršćanin u Pakistanu?

Težak život za Asiju nije počeo zatvorskom kaznom, nego mnogo prije. Ona je bila dijete iz presiromašne obitelji i nije se mogla školovati. Sa svojom obitelji živjela je od zemljoradnje, ali i to nije bilo lagano jer su sjemena za kršćane skuplja nego za muslimane.

Gledajući sve to, željela je svoju djecu školovati kako bi im pružila barem nešto više prilika, iako je znala da u Pakistanu kršćani mnogo sporije napreduju i kada su školovani. Govori kako je njezina kći preplašena dolazila kući jer su ju vrbovali da prijeđe na islam. Jednog dana je svjedočila i kako su odlikaša katolika pretukli do smrti. „Ponosna sam što sam katolkinja. Zajedno s protestantima predstavljamo manje od 2% pučanstva. Nismo nikakva opasnost ni prijetnja, ali nas ne drže vrijednim poštovanja ili, bolje rečeno, gledaju nas sumnjičavo jer ne vjerujemo u njihova Boga - Allaha. Pri vađenju osobnih dokumenata moramo reći koje smo vjere. Naše putovnice su druge boje. Crne! Čak i prije nego što ju netko otvori, zna da smo kršćani“, svjedočanstvo je žene koja je gotovo desetljeće provela u zatvoru.Ovo je samo djelić svega onoga što je Asia Bibi zajedno s obitelji doživjela, a to, nažalost, nije iznimka u Pakistanu.

Redci ove zanimljive knjige neka svim čitateljima budu poticaj na promišljanje o tome kako je jedan veliki životni primjer neuka žena, ponižavana, diskriminirana, mučena, osuđena na smrt, ali koja nikada nije željela odreći se svoje vjere i Krista.

 

Suautorica

Anne-Isabelle Tollet (1974.) dugogodišnja je francuska novinarka i stalna dopisnica u Pakistanu. Od kada je Asia Bibi osuđena na smrt u studenome 2010., ona se borila za njezino oslobođenje šaljući apele diljem svijeta, pišući knjige o njezinoj sudbini i osnovavši organizaciju Međunarodni odbor Asia Bibi.

Kako Asiji i danas prijeti smrt od ekstremista, ona živi na tajnoj lokaciji u Kanadi i Tollet je jedina koja ju je susrela.