Nova knjiga fra Luke Markovića "Muke po fra Marku"


Naklada "Despot Infinitus" objavila je nedavno knjigu "Muke po fra Marku", novi povijesni roman bosanskog franjevca fra Luke Markovića, kolumniste u "Katoličkom tjedniku".

Nakon svog prvog romana Od  Vukovara do Orašja, dr. fra Luka Marković, spisateljski vrlo produktivni franjevac Bosne Srebrene, čitateljskoj publici kod nas dariva još jedan svoj roman: Muke po fra Marku

Kao i njegov prvijenac, i ovaj roman se bavi povijesnom tematikom, uzimajući za literarnu podlogu rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1991.-1995., posebno prateći zbivanja i ljudske sudbine i njihova stradanja u banjolučkom kraju kojeg su Srbi odmah na početku rata oružjem uvrstili u svoj entitet, čime je započela kalvarija za nesrbe, ali i Srbe koji nisu dopustili da ih "povampireno srpstvo" obuzme.

Ovaj povijesni, geopolitički i vojni kontekst u koji autor smješta svoju priču, tek mu je platforma s koje na usta protagonista romana, franjevaca fra Marka i fra Branimira te stradalnika Ahmeta, generala Dokića, generalove supruge i sina kao i drugih koji su se našli u vrtlogu ratnih zbivanja, odašilje snažne općeljudske, filozofske, teološke i moralne poruke. Ključne su: osuda zla i rata kao takvog, potreba kajanja, pomirenja i oproštenja nakon zla i rata, vrijednost, ljepota i dostojanstvo svakog i svačijeg života te vjera u moć ljubavi, mira i dobrote kojima se jedino može nadići zlo i ići prema Bogu.

Zbog niza nosivih misli koje se tiču boljeg razumijevanja odnosa među ovdašnjim religijama kao i izgradnje istinskog suživota i jednakopravnosti među narodima koji tvore današnju BiH, ovo Markovićevo djelo trebalo bi postati obvezatnom lektirom kako za sve aktere na bh. javnoj sceni koji u svojim rukama drže budućnost ove zemlje, tako i za polaznike u srednjim školama, na fakultetima i na političkim akademijama.

Muke fra Markove, a one su bile sve do kraja njegovog velikog, ali i granatom naglo prekinutog života - kako dobrim nadvladati zlo - muke su zapravo svih nas u ovoj zemlji i predstavljaju izazov za svakog čovjeka. Ovaj antiratni roman zaodjenut je osim toga u iznimno književno ruho pa je užitak čitanja zajamčen.

Filmski radnici bi u njemu s lakoćom mogli naći nadahnuće za kvalitetan filmski scenarij pa stoga nije presmiono ponadati se da će Muke po fra Marku doživjeti i svoju ekranizaciju te naći svoj put do velikog platna.

fra Vjeko Eduard Tomić/ KT