Nova knjiga mons. Mate Zovkića


Iz tiska je ovih dana izašla nova knjiga dr. mons. Mate Zovkića pod naslovom "Jakovljeva poslanica. Prijevod i komentar".

To je četvrta knjiga prof. Zovkića koju je izdao tijekom svog umirovljeničkog djelovanja u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije i plod je njegovog dugogodišnjeg rada i predavanja na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji, odnosno Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu koja je održavao u razdoblju od 1976. do 2011.

Knjiga je, kako sugeriraju i recenzenti dr. Darko Tomašević i dr. Dubravko Turalija, plod njegova prikupljanog i kritički obrađenog studija Jakovljeve poslanice, prikazan vrlo ozbiljnim, znanstvenim i stručnim pristupom što ga čini prvim znanstvenim komentarom neke biblijske knjige na hrvatskom jeziku, namijenjenim „stručnoj, teološkoj publici“.

Knjiga Jakovljeva poslanica. Prijevod i komentar obrađuje cjelokupnu Jakovljevu poslanicu počevši „Uvodom u Jakovljevu poslanicu“ u kojem se donose generalne informacije o njezinu kanonicitetu, naslovnicima, te njezinoj duhovnosti i nauku o Bogu. Nakon toga, autor donosi (svoj) novi prijevod Jakovljeve poslanice popraćen opsežnim komentarom, javlja portal sarajevskog KBF-a.

Knjiga je izašla u izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu, u nizu Radovi, kao 32. iz te edicije, a suizdavač je Glas Koncila iz Zagreba.

Ž.I., KT