​​​​​​​ O običnim ljudima u sadašnjem trenutku


"Na putu za Emaus upoznao sam nju svoju Domovinu" zbirka je kratkih priča Zvonka Madunića, koje je tijekom 15 godina objavljivao u reviji "Kana". Tekstovi zanimljivih naslova prate aktualna zbivanja i obične ljude.

Zbirka toplih i poučnih priča

Zbirka toplih i poučnih priča

Urednik ovoga djela je Stanko Ferić, a predgovor izdanju napisao je don Anton Šuljić, teolog, novinar i književnik. Knjiga sabranih priča i putopisa šibenskog književnika sastoji se od 54 teksta koja su na 367 stranica u ožujku 2022. izdale nakladnička kuća Kršćanska sadašnjost iz Zagreba i obrt Madit iz Šibenika.

Djelo je ilustracijama popratio Branko Lovrić Caparin.

Ljubav prema ljudima

Tekstovi u ovoj knjizi donekle čine samostalna poglavlja, odnosno grupirani su po godinama kada su objavljeni, i to od 2004. do 2018. Već iz samih naslova, a kako je o djelu zapisao i Šuljić, može se uočiti autorovo promatranje zbilje s posebnim osvrtom na obične ljude, pri čemu ne preza ni od iznošenja grubosti, ljudskih mana i društvenih devijacija. Za svoga junaka uzeo je čovjeka današnjice u događajima svakodnevice. Dotiče se također i povijesnih tema, odnosno njihovih vrijednosti koje prenosi u sadašnjost jer smatra da ih se ne bi smjelo zaboraviti. Čitatelje upoznaje i s krajevima Hrvatske, naročito svoje Šibensko-kninske županije, a potom i Imotske krajine. U dva teksta odlazi i do Bosne i Hercegovine pišući o Livnu i Sarajevu.

Zvonko piše u„ja“ formi te osluškuje život i njegove priče koje potom prenosi na papir.

Književnik, prosvjetni djelatnik i poduzetnik

Zvonko Madunić, hrvatski književnik, prosvjetni djelatnik i poduzetnik, rođen je 4. ožujka 1959. u Splitu. Diplomirao je povijest umjetnosti i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao dragovoljac je stupio u redove branitelja Hrvatske i postao pripadnik 113. šibenske brigade Hrvatske vojske. Po završetku rata vratio se prvotnom pozivu nastavnika. Svoje ratno iskustvo pretočio je u romane, a pisao je i eseje te putopise koje je objavljivao u različitim časopisima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Molitva i zahvala Bogu

Sve o čemu piše Madunić gleda kroz evanđeosku prizmu. On neprestano traži Božju pomoć – za moć odlučivanja, spas čovjeka; ali mu i zahvaljuje. Ljubav prema Bogu i domovini iskazuje u odnosu prema zbilji, iz koga čitatelj može naučiti o čovjeku današnjice koji se treba vratiti iskonu i okrenuti malim stvarima. Iz želje za razumijevanjem čovjeka javlja se ljubav prema osobi, koja se u ovim tekstovima može prepoznati po traganju za čovjekom i voljom da ga se prihvati.

Tako na svom putu u Emaus, odnosno mjesto koje čovjeka čini čovjekom, autor otkriva ljepote svoje domovine i zadivljen je te s oduševljenjem to bilježi na papir.

Kako bi se čitatelja lakše usmjerilo i pomoglo mu pronaći što ga posebno zanima, na kraju knjige doneseno je kazalo imena i pojmova.

J.M., KT