Objavljena monografija o bh. jezerima


U izdanju Franjevačkog medijskog centra "Svjetlo riječi" izišla je knjiga "Jezera Bosne i Hercegovine" akademika prof. dr. Dalibora Balliana, kojom se nastavlja niz monografija o bosanskohercegovačkim prirodnim ljepotama.

U ovoj monografiji autor tekstom i fotografijom želi prikazati zanimljive prirodne ljepote planinskih jezera i ravničarskih bara koje vrlo često zaboravljamo. Fotografije je načinio sam, što knjizi daje posebnu vrijednost i specifičnost. Jedan dio podataka u monografiji objavljuje se prvi put ikada, a do njih je došao svojim radom i promatranjima na terenu.

Djelo sadrži stručni pogled na sva jezera i bare koja su nastala prirodnim procesima, ali su se tu našle i neke koje su poluprirodne, a igraju veoma značajnu ulogu u našem životnom okruženju.

„Kada smo krenuli s ranijim projektima o planinama, poljima i rijekama, već tada se rodila ideja da se obrade i ove malo poznate prirodne ljepote naše zemlje, razbacane po planinama i ravnicama naše zemlje. Nažalost, slobodno možemo reći i da su to naši najugroženiji ekosustavi u posljednjih 100 godina, te je ovo prilika da se na jednom mjestu nađu najznačajniji od njih”, napisao je akademik Ballian u predgovoru.

Knjiga se može pronaći na web knjižari Svjetla riječi, u knjižarama Svjetla riječi u Livnu i Vitezu te u Sarajevu na adresi Zagrebačka 18. Može se naručiti i pozivom na broj telefona 033 726 200 ili e-mailom na redakcija@svjetlorijeci.ba.

J.M., KT