Od malena za sva vremena


Jan Godfrey i Paula Doherty autori su djela Moja Biblija uspavanka koja donosi prepričane biblijske događaje i zgode namijenjene najmlađima, i koja će im pomoći od ranog djetinjstva živjeti uz Isusa Krista.

 

Piše: Tina Matić Ilić

Nakladna kuća iz Zagreba Kršćanska sadašnjost objavila je knjigu Moja Biblija uspavanka 2018. ispisanu na 93 stranice. Jan Godfrey autor je teksta za ovu slikovnicu, dok se Paula Dohertypobrinula za ilustracije koje privlače svako dijete. Da bi ovo djelo bilo blisko i djeci s hrvatskog govornog područja, s engleskog ga je prevela Maja Petranović.

 Ovog puta 44

Bilo da je riječ o prvašiću koji treba vježbati čitati ili onim najmlađima koje još ne muče školske brige, a vole pred spavanje slušati roditelje ili braću i sestre kako im pričaju priče, Moja Biblija uspavanka idealan je dar.

Autori su tekstom i ilustracijom priredili 44 priče: Kakav čudesan svijet!; Zla zmija; Noin plutajući zoološki vrt; Abrahamovo dugo putovanje; Različita braća: Josip, omiljeni sin; Bog se brine o Josipu; Princeza i djetešce; Egipatska zla; Velika široka voda; Samuel sluša; Bog vidi naša srca; David i Golijat; Brižni gavrani; Jona bježi; Danijel i lavovi; Marija i anđeo; Djetešce zvano Isus; Slijedeći zvijezdu; Ivan Krstitelj; Isusovi prijatelji; Bog vas voli; Rupa u krovu; Strašna oluja; Jair treba pomoć; Kruh i ribe; Isusove priče; Kako moliti; Čovjek koji nije mogao vidjeti; Čovjek koji se popeo na drvo; Jahanje na magarcu; Zadnja pouka; Posljednja večera; Molitva u vrtu; Jesi li ti Isusov prijatelj?; Noseći križ; Hladna, mračna špilja; Kamen koji se otkotrljao; Toma susreće Isusa; Zajutrak pokraj jezera; Hrabri i sretni ljudi; Na prekrasnim vratima; Bijeg pod mjesečinom i Savao postaje Pavao.

Bilo da ih maleni čitaju/slušaju po redu ili nasumično, uživat će u pričama iz Starog i Novog zavjeta te će na zanimljiv način usvajati znanja o vjeri koja će tijekom života nadograđivati. Kako budu rasli, sve više toga će znati, a jednog dana nadmašit će taj broj 44.

 Kroz život zabacivati mrežu

Svi roditelji znaju kako njihovi potomci uče najviše dok su djeca, zato je jako važno usmjeravati ih na pravi put, učiti ih istinskim životnim vrjednotama. Ono što djeca zavole i prihvate kao mali, toga se drže cijeloga života, a kako bi odrasli u praktične vjernike, od malih nogu trebaju učiti o svojoj vjeri.

Knjiga Moja Biblija uspavanka uz mnoštvo slika približava djeci upravo segmente katoličke vjere, no nije to neko štivo koje zamara i donosi samo puste podatke, ono teče lagano, baš poput svih drugih basni i bajki u slikovnicama. Ono osim događaja, mališane upućuje na to kako kroz život trebaju imati povjerenje u Boga.

Tako su u jednoj od priča autori prepričali zgodu Isusa i ribara objašnjavajući kako je Isus ribarima govorio o Bogu dok su oni prali svoje mreže. Rekao im je da bace svoje mreže dalje u dubinu, ali ne vjerujući u to, oni su mu odgovorili kako cijelu noć nisu ništa ulovili. „Pokušali su ponovno – i izvukli PUNU mrežu ribe, tako da je gotovo puknula! Petar nije mogao vjerovati svojim očima. 'Pođite sa mnom i zajedno ćemo uloviti mnogo više od riba', reče Isus. 'Ljudima ćemo govoriti o Bogu i o tome kako da budu sretni.' I oni su pošli za njim“, dio je priče koja dječicu uči tomu kako trebaju slijediti riječ Božju.

U današnjem „moru“ loših sadržaja, roditeljima i njihovoj djeci ponekad se ponudi zdravija, plemenitija i učinkovitija alternativa u odgajanju i odrastanju. Jedna takva prilika je i knjiga Moja Biblija uspavanka koja će osigurati kvalitetno provedeno vrijeme roditelja i njihove djece, olakšat će upoznavanje s brojnim biblijskim temama i naučit će najmlađe da trebaju poslušati Božji glas, i kada on kaže, bez razmišljanja – zabaciti mrežu.