Odgovori na nedoumice


Knjiga autora Gabriela Amortha "Anđeli i vragovi – Pedeset pitanja jednom egzorcistu", kako i sam podnaslov kaže, djelo je koje kroz 50 odgovora na najčešća pitanja o anđelima i vragovima nudi sadržaj o malo poznatoj stvarnosti kršćanske vjere.

Piše: Tina Matić

Anđeli i vragovi je djelo pisano izvorno na talijanskom jeziku, a na hrvatski ga je prevela Irena Sever Globan. Knjigu ispisanu na 88 stranica objavila je Kršćanska sadašnjost 2017.

Izdvojiti bitno

Amorth, jedan od najpoznatijih kršćanskih egzorcista, u javnost je dospio objavom knjige Egzorcist pripovijeda i nakon toga su uslijedili mnogo češći intervjui i gostovanja u emisijama. Susrećući se svakodnevno s nizom pitanja koje mu postavljaju liječnici i psihijatri, ali i laici, egzorcist je izdvojio onih 50 koja su najčešća.

Kako bi se čitatelji mogli lakše snaći, ova knjiga osim Uvoda sadrži još dva poglavlja s manjim cjelinama.

Prvi dio ili Najčešće postavljana pitanja daje odgovore kroz manje cjeline: Egzorcisti i vračevi, Doktrinarni problemi, Razne zanimljivosti i posebni simptomi, Razgovaramo o Sotoni i Sredstva oslobađanja.

Pitanja psihijatara je drugi dio i kroz manje naslove: Fenomeni opsjednuća, Liječnikova uloga, Moć i blagodati, Životne sredine i dobri duhovi, Zli utjecaji i parapsihologija daje objašnjenja na pitanja tih stručnih lica.

Nova saznanja

Gotovo da nema osobe koja se barem u nekom trenutku nije zapitala što je to egzorcizam, koja je razlika između vrača i egzorcista, tko je sotonskim djelovanjem više pogođen – muškarci ili žene, mlađi ili stariji, koje su najveće prepreke s kojima se susreće egzorcist, koji je odnos između slobode i sotonskih napada. Osim ovih pitanja na spomen teme egzorcizma iznad svake osobe u zraku vise i brojna druga pitanja u koja su vjernici slabo i upućeni.

Sve te nedoumice su zanimljive na svoj način, vjerojatno zbog toga što rijetko tko može dati odgovor na iste. „Imaju sigurnu djelotvornost ako se ti predmeti nose s vjerom, a ne kao da su amajlije. Molitva koja se koristi da bi se blagoslovile svete slike sastoji se od dvojega: oponašanje vrlina onoga koji se nalazi na slici i dobivanje zaštite“, odgovor je egzorciste na pitanje koju zaštitničku vrijednost ima nošenje svetih likova (medaljica, križeva...) oko vrata.

Čitajući ovo djelo, svatko može pronaći odgovore koje je tražio, ali i nova saznanjima o stvarima za koje nije ni znao da postoje.

Život i djelo

Gabriele Amorth rođen je 1. svibnja 1925. u Medeni u Italiji, a umro je u Rimu 16. rujna 2016. doživjevši 91 godinu. Bio je svećenik Reda Sv. Pavla, počasni predsjednik Međunarodnog udruženja egzorcista i član Papinske međunarodne marijanske akademije. Ovaj svećenik autor je i mnogih djela prevedenih na mnoge jezike, a najpoznatija su: Nove pripovijesti jednog egzorciste (2005.), Padre Pio. Kratka povijest jednog sveca (2010.), Egzorcist pripovijeda (2010.), Oslobodi nas od zla. Molitve oslobođenja i ozdravljenja (2011.), Egzorcisti i psihijatri (2013.) te Pripovijesti jednog egzorciste (2014.).