Osluškujući Božju riječ


Djelo Osluškujući Božju riječ s podnaslovom Homilije za godinu „B“ napisao je fra Ivan Karlić, profesor dogmatske teologije na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu.

Piše: Tina Matić

Ovom zbirkom homilija, autor je nastojao primijeniti Božju poruku u konkretnom življenju. Izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost objavila je 2017. I. izdanje djela prof. dr. Ivana Kačića ispisanog na 219 stranica.

Autor i posveta

Autor, osim što je profesor, on je i pročelnik katedre za dogmatsku teologiju i voditelj specijalizacije na poslijediplomskom studiju.

Objavio je i devet knjiga i uz njih više od 40 znanstvenih, stručnih i publicističkih članaka, a uz to je i član više međunarodnih i domaćih znanstvenih društava.

Nakon predgovora, sadržaj knjige nudi homilije za nedjelje došašća, polnoćku, Božić, sve važne propovijedi nakon najradosnijeg blagdana, Novu godinu, Bogojavljenje, korizmene nedjelje, propovijedi za obrede Velikog tjedna, Uskrs, nedjelje nakon Uskrsa, Uzašašće Gospodinovo, Duhove, Tijelovo, Veliku Gospu, Svi svete itd.

Autor je pokušao biti što konkretniji u promišljanju nad Božjom riječi donoseći tekstove koji će najprije svim svećenicima biti na raspolaganju za više od svaku nedjelju u godini.

Ipak, svoje djelo je posvetio „vjernicima koji ustrajno, strpljivo i vjerno osluškuju Božju riječ i njezino tumačenje na „podnevnoj“ svetoj misi na zagrebačkom Svetom Duhu.

Probuditi radost u čovjeku

U predgovoru, uvaženi profesor Ivan priča kako ga je na razmišljanje još kao mladog svećenika nagnala zbirka homilija nepoznatog dominikanca koji je govorio o važnosti propovijedi.

Autor navodi kako je shvatio važnost homilije i svećeničku odgovornost. U tekstu objašnjava kako svaki svećenik mora dobro promisliti jer svaki dan, svake nedjelje na tisuće i tisuće misa bude održano, a ljudi već dvije tisuće godina sudjeluju u tome i zaslužuju čuti nešto dobro i ozbiljno pripremljeno, a ne „priče i pričice“. „Osim toga, Evanđelje znači Radosna vijest te volim nastojati oko toga da Božju riječ i njezino tumačenje prenosim kao nešto što je uistinu radosno, što rađa radost u čovjeku, što budi nadu i obogaćuje vjeru, kako bi sve bilo usmjereno na konkretnu ljubav prema Bogu i čovjeku“, poručuje fra Ivan Karlić.

Ipak, on nadodaje kako se ponekad služio i drugim homiletskim tekstovima u kojima je nalazio nadahnuće za osobno promišljanje. Nekada je preuzeo i neki djelić teksta, kako kaže, prvenstveno sa stranica Katoličkog tjednika ili iz tekstova franjevaca „okačenih“ na web-stranici provincije Presvetog Otkupljenja.

Ono što je profesor s KBF-a uistinu htio postići jest pomoć navjestiteljima Božje riječi, ali i svim vjernicima koji žele na ovaj način ući dublje u svetopisamske nedjeljne tekstove i koji žele naći poruku za sebe i svoj svakodnevni kršćanski život.