"Otkriće djeteta" prevedeno na hrvatski jezik


Jedno od temeljnih djela talijanske pedagoginje Marije Montessori, autorice poznate diljem svijeta po svojoj odgojnoj metodi, tiskano je prvi put i na hrvatskom jeziku početkom siječnja.

Knjiga otkriva autoričinu, izvornu i cjelovitu misao koja dijete promatra kao pojedinca i otkriva njegove stvarne mogućnosti. U djelu je prikazan povijesni i konkretni opis razvojnog (didaktičkog) materijala kojim se danas koriste tisuće vrtića i škola po cijelom svijetu.

Iako je prošlo 100 godina od pojave Montessori metode, Otkriće djeteta (tek) je drugo njezino djelo prevedeno hrvatski jezik. Time je nakladnička kuća Salesiana započela niz djela ove velike talijanske pedagoginje, kako su objavili na svojoj mrežnoj stranici.

Inače, djela Marije Montessori svrstavaju se u red klasika koji ne zastarijevaju. Zato je od velikoga značaja, kako smatra izdavač, da hrvatsko čitateljstvo konačno dobije priliku čitati te knjige koje umnogome mogu utjecati na razmatranje o rješavanju aktualnih problema odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj i šire.

J.M., KT