Predstavljanje knjige fra Ante Vučkovića "Vi ste prijatelji moji"


U nakladi Informativnog centra "MIR" Međugorje krajem siječnja objavljena je nova knjiga fra Ante Vučkovića. Riječ je o tekstovima koji tvore jezgru duhovnih vježbi za svećenike.

U središtu im stoji prijateljstvo, a Isusova rečenica iz Ivanova evanđelja u naslovu – „Vi ste prijatelji moji“. Vježbe su postavile pred zadatak da  se, osluškujući tekstove Novog zavjeta, stvori ozračje produbljenja prijateljskog odnosa s Učiteljem i smještanja svih drugih ljudskih prijateljstava u svjetlo njegove Riječi i prisutnosti.

U knjizi autor piše: „Od svega što mi svećenici možemo darivati drugim ljudima, osim sakramenata u kojima se čovjek susreće s Bogom i njegovim milosrđem , možda je najdragocjeniji pogled kojim drugomu otvaramo prostor da se pokaže njegova dobrota. Takav je pogled nalik otvorenim vratima u nebo. Čovjek treba doživjeti dobrodošlicu. Treba mu da u očima drugog čovjeka vidi da nije osuđen. Treba mu pogled u kojem će na neočekivan način otkriti da je voljen. Potrebno mu je iskusiti da netko u njemu vidi dobrotu koju on tek nazire i koju se sam od sebe nikada ne bi odvažio razvijati…“

Fra Ante već je prilično poznat široj, ne samo crkvenoj, javnosti po mnogim angažmanima, ali i po jednostavnom franjevačkom pristupu Riječi koju svjedoči i kojoj služi svojim životom. Osim što u svojim filozofskim i teološkim tekstovima poučava razlamajući Riječ i Kruh Života, sada imamo priliku uživati u tekstovima duhovnih vježbi za svećenike održanim u Međugorju.

Prvo predstavljanje knjige bit će u Mostaru, 23.veljače, u kripti franjevačke crkve Sv. Petra i Pavla, nakon večernje svete mise,u 19 sati. Uz autora knjigu će predstaviti: fra Domagoj Volarević, fra Marinko Šakota i fra Miljenko Šteko.

 

KT