Priručnik za čitanje Svetog pisma


Jedno od poznatih Verbumovih izdanja je Biblijski kompas – Jednostavan vodič za čitanje i razumijevanje Svetoga pisma, autora Edwarda Sria.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Biblija je izvor Božje objave, temeljna knjiga kršćanske vjere i svojevrstan kompas kršćaninu, te stoga ima ključno mjesto u vjerničkoj formaciji. Bogom nadahnute riječi, ističe autor u uvodnim riječima, imaju moć dramatično promijeniti, te podsjeća na primjere svetaca, poput Sv. Antuna Pustinjaka kojega su biblijski reci potaknuli na svet život, i Sv. Augustina čijem su obraćenju pomogle riječi Biblije.

Susret s Bogom

Edward Sriističekako se ne može svatko sa Svetim pismom susresti na tako izvanredan način, ali, unatoč tomu, od svakog se vjernika očekuje da Bibliju čita kao osobnu riječ Božju i doživljava je kao riječ koja oblikuje život i omogućuje još dublju sjedinjenost s Gospodinom i Crkvom.

Iako svjestan duhovne koristi koja proizlazi iz susreta s Biblijom, čitatelj se ponekad može osjećati obeshrabreno i zbunjeno pri suočavanju s tom opsežnom i kompleksnom zbirkom spisa, koja je tisućama godina daleko od suvremenog svijeta. Stoga je dobrodošao vodič koji će čovjeka uputiti u pravome smjeru i pomoći mu da vrijeme koje posveti proučavanju Svetoga pisma bude susret sa živim Bogom.

Biblijski svijet

Biblijski kompas želi pomoći čitateljima koji iskreno žele razumjeti Bibliju i bolje upoznati Boga čitajući svete knjige, ali ne znaju kako na pravi način početi proučavati Sveto pismo. Osim toga, ova će knjiga pokušati odgovoriti na mnoštvo pitanja s kojima se čitatelji Biblije danas suočavaju i ukazati im na pozadinu i praktične korake potrebne u njihovu putovanju kroz Bibliju“, kazao je autor knjige koja na 168 stranica obuhvaća četiri dijela i 14 poglavlja, a donosi i pet ključeva za ispravno tumačenje biblijskih tekstova.

„Uz to, ova će knjiga otvoriti čitateljima biblijski svijet i upoznati ih sa Svitcima s Mrtvog mora, tekstovima Josipa Flavija, drevnim rabinskim zapisima i biblijskim zemljovidima, a sve će im to pokazati kako im arheologija, geografija i povijest mogu pomoći u razumijevanju Svetog pisma. Proći ćemo, također, i kroz 12 razdoblja biblijske povijesti i pratiti razvoj Božjeg spasenjskog plana od Staroga do Novoga saveza, povezujući svaku od 73 biblijske knjige s odgovarajućim povijesnim vremenom u kojem je nastala“, naveo je autor.

Približeno čitatelju

Napomenuo je kako Biblijski kompas donosi informacije i o izvorima, prijevodima i putovima uobičajenim u proučavanju Svetog pisma, kao i nekoliko razmišljanja o molitvi s Biblijom u ruci, koristeći se tradicionalnom metodom lectio divina.

„Iako ćemo se u rasvjetljavanju određenih pitanja oslanjati na biblijske znanosti, ova knjiga neće ulaziti u aktualnu stručnu debatu o različitim temama kojima se ovdje bavimo. Umjesto toga, naš je cilj pojednostaviti mnoga relevantna pitanja vezana za hermeneutiku, kanonicitet, Božansku objavu i biblijsku povijest prosječnom čitatelju koji želi bolje upoznati i temeljitije proučiti Bibliju“, istaknuo je u svojem uvodu američki profesor teologije i Svetog pisma te autor više zapaženih naslova u području teologije i duhovnosti.