"Služba riječi – Građa za obnovljenu liturgiju"


Časopis koji donosi čitanja za sve nedjelje kroz godinu, građu za homiliju te detaljan vodič kroz svetu misu.

Četiri sveska hrvatskog katoličkog teološkog časopisa Služba riječi koja prate liturgijsku godinu izašlo je u 2021. Časopis donosi točne liturgijske tekstove uz vodič kroz svetu misu u kojem su predloženi pozdrav, pokajnički čin, poklik Kristu, uvod u čitanja, molitva vjernika te otpust. Sadržaj čini i građa za homiliju, a u drugom dijelu nalaze se tumačenja Božje riječi koja mogu poslužiti kao koncept u pripremi homilija.

Prvi svezak u 2021., broj 302 (godina B) zahvaća vrijeme od početka liturgijske godine, odnosno od prve nedjelje došašća do šeste nedjelje kroz godinu. U prikladnoj uvodnoj riječi, redoviti uvodničar, hrvatski književnik i vjeroučitelj Nikola Kuzmičić piše o povezanosti sveska s ozračjem vremena u godini, a to je zajedništvo, blizina i dobre želje. I same homilije su protkane takvim raspoloženjem.

Drugi svezak broj 303 obuhvaća vrijeme od Pepelnice ili Čiste srijede, preko korizme i vazmenog trodnevlja pa do nedjelje Pedesetnice. Ovo je najopsežnije izdanje jer zahvaća najveću cjelinu crkvene godine. U ovom razdoblju naglasak je na uspostavljanju odnosa s Bogom pa su i pisane homilije u tom duhu.

Treći svezak broj 304 donosi građu za homiliju i vodič kroz misu od svetkovine Presvetoga Trojstva do svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, tj. Velike Gospe. U ovom dijelu uvodna riječ je o Josipu i Mariji i njihovoj suradnji s Bogom. Na kraju je poučak o učenju od svetoga Josipa i vršenju volje Božje.

Četvrti svezak u 2021. je broj 305 a obuhvaća vrijeme u crkvenoj godini od 21. nedjelje kroz godinu do svetkovine Isusa Krista Kralja svega stvorenoga. "Bog je ljubav koja nam prethodi, koja nas zakriljuje i prati i koja nam je pripravila mjesto u raju. Naše je samo prepoznati i pratiti Božju volju" navodi se u uvodnoj riječi.

Prvi broj časopisa Služba riječi izašao je 1969. Prvobitno je izlazio 10 puta godišnje a poslije kao tromjesečnik. Od 1979. ima oznaku liturgijske godine A, B ili C. Izvršni urednik je Tomislav Filić.

K.T.