Snažna priča inspirirana biblijskom Rutom


Verbum je 2016. u svojoj biblioteci Populus objavio roman Polje milosti Tesse Afshar koja je ovdašnjoj čitateljskoj publici već poznata po svojem nagrađivanu romanu Biser u pijesku.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Riječ je o ljubavnoj priči inspiriranoj biblijskim likovima, a u središtu radnje je mlada Moapkinja Ruta koja pogođena siromaštvom i patnjom stiže u Izrael bez ičega što bi je pratilo osim Noemine ljubavi. Dok je razmišljala kako sebe i svoju svekrvu sačuvati od gladi, nije mogla ni sanjati da Bog za nju ima velike planove.

Druga prilika

Ispočetka ju svi doživljavaju kao strankinju iz poganskoga naroda, a onda joj je naklonostiskazao Boaz, jedan od najcjenjenijih Izraelaca. Iako je taj udovac nakon smrti supruge Judite želio ostati samac, život mu je priredio drugu priliku za ljubav, a sve što se glavnim junacima događalo autorica pripovijeda jednostavnim riječima lišenim patetike, koje lako osvajaju čitatelja, što je odlika kvalitetnih ljudi od pera.

„Svojom varljivo jednostavnom pričom Knjiga o Ruti otkriva Božju snagu na djelu u svakodnevnom životu i teškoćama ljudi. Za mene je ona jedna od najdirljivijih priča Staroga zavjeta jer pokazuje Božju svemoć u ljudskoj tuzi i gubitku. Prva je riječ u mom romanu smrt. Posljednja je riječ Krist. Bog ima posljednju riječ, čak i kod smrti. To nam govori sve“, zapisala je u svojim bilješkama Afshar koja je uz književni tekst dala i nekoliko korisnih napomena.

Pročitati originalnu priču

„Autor Knjige o Ruti nije poznat. Dio zapleta u kojem se opisuje autorstvo te knjige proizvod je moje mašte i nije utemeljen na povijesnim činjenicama. Ideja da su neki od Davidovih i Salamonovih spisa nadahnuti Rutom i Boazom također je pjesnička sloboda“, pojasnila je Afshar napomenuvši i da svako poglavlje počinje biblijskim citatom koji ima svoju ulogu.

„Čitatelji kojima je Biblija poznata odmah će uočiti da se citati vremenski ne uklapaju. Koristila sam ih kao prizmu kroz koju se može čitati pojedino poglavlje, a ne kao točnu primjenu Pisma u Rutinu svijetu. Najbolji način za proučavanje Biblije nije čitanje romana, nego čitanje izvornika. Ova priča ne može nikako zamijeniti moć preobrazbe koja se događa kada čitate Sveto pismo. Ako želite pročitati izvornu priču o Ruti, potražite knjigu s tim imenom u svom primjerku Biblije“, navela je autorica.

Biblijski likovi

Ona je napisala i hvaljeni i nagrađivani roman Biser u pijesku koji je Verbum u kratku vremenu tiskao u dva izdanja. Upravo je ta priča kod domaće publike Afshar donijela veliku popularnost te je i Polje milosti naišlo na pozitivne odjeke.  

Ukoliko vam je ime Tessa Afshar nepoznato, navedimo da je rođena u nominalno muslimanskoj obitelji u Iranu gdje je i živjela prvih 14 godina života, a na kršćanstvo se obratila u dvadesetima. Internat za djevojčice pohađala je u Engleskoj i zavoljela romane. Studirala je u Sjedinjenim Američkim Državama na Sveučilištu Yale gdje je magistrirala teologiju. U svojem bogatu opusu sabrala je niz proznih djela inspiriranih ženskim biblijskim likovima.