Trajne i životno važne istine


Jedan od novijih naslova nakladne kuće Verbum je Katolicizam poznatog autora Roberta Barrona. Knjiga kroz deset poglavlja otkriva tajne vjere i nadahnjuje čitatelja na duhovnom putu.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Što je katolicizam? Dvije tisuće godina živa tradicija? Svjetonazor? Način života? Odnos? Tajna? U svojoj monumentalnoj kulturološko-religijskoj studiji Katolicizam poznati teolog i publicist Robert Barron propituje sva ta pitanja i još mnogo tema kako bi sveobuhvatno prikazao religiju koja je jedna od ključnih sastavnica zapadne civilizacije.

Jedinstveno djelo

„Ova je knjiga izrasla iz bilješki koje sam sastavio za dokumentarnu seriju Katolicizam u deset nastavaka. Tri godine planiranja, pisanja, putovanja, snimanja i uređivanja, koje su uložene u izradu te serije, čine nezaboravno razdoblje u mojem životu. Mnogi ljudi koji su doprinijeli toj seriji pomogli su i u pisanju knjige koju imate u rukama“, zapisao je autor.

Polazeći od bitnoga temelja utjelovljenja Isusa Krista, njegova života i učenja, otac Barron bavi se određujućim elementima katolicizma – od sakramenata, bogoslužja i molitve do Marije, apostola i svetaca, milosti, spasenja, raja i pakla – služeći se izvrsnim poznavanjem umjetnosti, književnosti, arhitekture, osobnih životnih priča, Svetoga pisma, teologije, filozofije i povijesti kako bi predstavio Crkvu svijetu.

Osvjetljavajući tako u svoj njezinoj punini iznimnu duhovnu, kulturnu i znanstvenu baštinu katolicizma, autor čitatelja vodi na obogaćujuće osobno putovanje do istinskoga identiteta kršćanstva i njegova bezvremenoga značenja.

Sveobuhvatna, jedinstvena i nadahnjujuća, ova knjiga donosi trajne i životno važne istine na način prihvatljiv novim generacijama, govoreći jezikom i stilom suvremenoga života.

Deset poglavlja

Na 320 stranica knjiga, koju je s engleskog preveo dr. sc. Ivan Zelić, uz uvod Što je katolicizam?, donosi 10 poglavlja: Zapanjeni i prestrašeni: Objava Boga koji je postao čovjekom; Sretni smo mi: Isusova učenja,; Ono od čega se ne može zamisliti ništa veće: Neizrecivi Božji misterij; Jedini ponos naše okaljane naravi: Marija, Majka Božja; Prijeko potrebni ljudi: Petar, Pavao i misijski pothvat; Trpeće i proslavljeno Tijelo:Mistično jedinstvo Krista i Crkve; Riječ tijelom postala, pravi nebeski kruh: Misterij sakramenta i bogoslužja Crkve; Beskrajno mnoštvo svjedoka: Općinstvo svetih; Oganj njegove ljubavi: Molitva i duhovni život; Svijet bez svršetka: Posljednje stvari i na kraju je razmišljanje Bog je u središtu svega. „Iskreno se nadam da je ova skromna knjiga na skroman način govorila o Bogu ili, možda bolje, da je pokazala kako Bog koristi katolicizam da izrekne svoju Riječ“, istaknuo je autor na posljednjim stranicama knjige, dodajući kako je uvjeren da Bog govori kroz: zavojite argumente Tome Akvinskog, uvis usmjerene crte katedrale u Kölnu, umjetnički složenu priču o Jobu…, te kako je svoj život utemeljio na znanju da Bog s najvećom jasnoćom govori u Isusu.

 Nova evangelizacija

„Barronov Katolicizam je jedno od najvećih nastojanja do sada na promicanju onoga što je papa Ivan Pavao II. nazvao 'nova evangelizacija'“, kazao je o knjizi George Weigel, autor i publicist, a o Katolicizmu se pohvalno izrazio i Timothy M. Dolan, nadbiskup New Yorka.

„Na ovim stranicama susrećemo 'Riječ tijelom postalu', ne samo u teološkim formulacijama, nego i u svetcima i pjesnicima, katedralama i pjevanju, svećenicima i prorocima. Ono što Katolicizam čini toliko neodoljivim jest način na koji Robert Barron pokazuje kako se utjelovljenje nastavlja u istinitome, dobrome i lijepome“, istaknuo je nadbiskup.

Napomenimo da je Robert Barron poznati autor, govornik, teolog i osnivač međunarodne medijske službe Word On Fire. Preko knjiga, televizije, radija, svojega bloga i videosnimki na YouTubeu provodi jednostavnu, ali revolucionarnu misiju evangelizacije kulture. Barron je i autor inovativne dokumentarne serije u 10 nastavaka i studijskoga programa o katoličkoj vjeri Katolicizam koji su postali dostupni javnosti zajedno s objavljivanjem ove knjige.