Verbum predstavio knjigu pape emeritusa Benedikta XVI. „Ljubav koja spašava“


Nakladnička kuća Verbum je u četvrtak 21. siječnja putem videokonferencije za medije predstavila knjigu „Ljubav koja spašava“ Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.

Na online predstavljanju sudjelovali su prof. dr. sc. don Mladen Parlov, svećenik i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mag. theol. Lidija Piskač, izvršna urednica nakladničke kuće Verbum.

Direktor nakladničke kuće Verbum Miro Radalj u uvodnom govoru ukratko je predstavio knjigu Ljubav koja spašava, te iznio zanimljive crtice iz života i djela pape emeritusa Benedikta XVI. te predstavio Ratzingerove knjige koje su posebno pobudile zanimanje hrvatskih čitatelja, prenosi IKA.

Nakon što je istaknula remek-djela pape Ratzingera, na kojima je imala priliku raditi, Lidija Piskač, izvršna urednica Verbuma iznijela je svoje osobne, ali i uredničke dojmove o knjizi Ljubav koja spašava. „Ono što zadivljuje i krasi sve Ratzingerove knjige pa tako i ovu Ljubav koja spašava, su mirnoća, sigurnost i blagost kojom izriče svoje stavove. Radeći na ovoj knjizi moram priznati da sam imala i određeni osjećaj sjete promislivši o poznoj fazi života u kojoj se papa emeritus sada nalazi i teško mi je bilo zatomiti pitanje je li ova knjiga o ljubavi posljednja, zadnja knjiga s kojom se pozdravlja“, navodi Lidija Piskač.

Ljubav koja spašava je prijevod najnovijeg talijanskog izdanja koje je objavila službena vatikanska nakladna kuća Libreria Editrice Vaticana u suradnji s nakladnom kućom Cantagalli u sklopu niza Ratzingerovih Odabranih djela. „Papa je htio da novi naslov u tom nizu svezaka bude posvećen Božjoj ljubavi i da se objave njegovi tekstovi na tu temu koji su prethodno bili objavljeni na njemačkom jeziku. Ti tekstovi čine glavninu ove knjige, a njima je pridodano još sedam Ratzingerovih tekstova i govora koji nikada do sada nisu bili objavljeni. Ova je knjiga posebna za hrvatsko čitateljstvo zato što se u njoj nalazi jedno poglavlje o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

Tadašnji kardinal Ratzinger u svojoj propovijedi u Papinskom hrvatskom zavodu Svetog Jeronima u Rimu govori o Alojziju Stepincu, njegovoj vjernosti Kristu usred najgorih mogućih životnih okolnosti, progona, mržnje i odbacivanja. Ističe kolikoj je patnji Stepinac bio izložen i kako je usprkos tome kako mu je bilo teško, vjerno branio Božje stvari i ljudska prava“, rekla je Lidija Piskač.

J.Vr.,KT