Za one mlade koji su na životnom raskrižju


Knjigu Prepoznaj svoj put, s podnaslovom Vodič za mlade katolike, koja nudi različite savjete mladima, priredili su don Nathanael Pujos, don Anthony Ariniello i s. Emmanuelle Borchardt – svi iz Zajednice blaženstava.

Piše: Tina Matić Ilić

Prepoznaj svoj put objavila je nakladna kuća Salesiana u Zagrebu 2018. Izvorno je djelo napisano na engleskom jeziku, a za hrvatsko govorno područje prevela ga je Ivana Obućar, i to izdanje ima 112 stranica.

Sreća je dobar izbor 

Odlučili smo predstaviti knjižicu koja je u prvom redu namijenjena upravo njima – onima na kojima svijet ostaje. A da bi taj svijet bio ljepši i bolji, mladi trebaju biti sretni, a sreća je i dobar izbor. Tako djelo Prepoznaj svoj put daje mnoštvo savjeta, na poseban način onima koji traže sebe, a to su mladi koji završavaju svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te trebaju donijeti odluku koja bi mogla biti životna, ili onima koji se nalaze ispred raskrižja koje ih – u jednom smjeru vodi svećeničkom ili redovničkom životu, a u drugom osnivanju vlastite obitelji.

Sve te misli sabrane su u četiri poglavlja te uvodu i zaključku.

Prvo poglavlje Valjana podloga za razlučivanje donosi savjete upravo o tome što je preduvjet da bi svatko mogao dobro razlučivati. Piše i o tome što je vjersko 4G (Gladuj za Biblijom, Gibaj na misu i ispovijed, Gledaj Isusa, Gorljivim životom slavi Gospodina).

Drugi dio ili Postupak razlučivanja uz tri osnovna mjerila mladima govori o želji, o njezinu slušanju i propitivanju.

Vatrozid za razlučivanje, pet zamki koje bi bilo dobro izbjeći je treće poglavlje knjige koje objašnjava pet sindroma koje u donošenju odluka treba izbjeći, a to su: sindrom početka, sindrom naraštaja možda, sindrom Potraga za Nemom, sindrom Supermena i sindrom Titanika.

Posljednje poglavlje prije zaključka govori o onoj završnoj fazi, stoga nosi i takav naziv – Kada razlučivanje postane stvarnost. Tada si, prema preporuci autora, svaka mlada osoba, svaki čovjek treba postaviti pitanje: „Kamo me pozivaš, Bože?“

Slušati dubinu svoga srca

Ovo nije sasvim obična knjiga koja će nabacati bezbroj savjeta bez da nastoji razumjeti čovjeka. Nije namijenjena samo mladom čovjeku, nego i onima kojima je stalo do mladih. Autori koji su napisali djelo poznaju mladost, vole ih, razmišljaju baš kao oni i daju odgovore na pitanja koja bi sami postavili.

Jedno od temeljnih pitanja s kojima se populacija mladih suočava u svojoj mladosti jest – kako odabrati poziv? Posvetiti se Bogu kao svećenik, redovnik ili redovnica, ili zasnovati svoju obitelj? Tu autori „uskaču“ sa sasvim prirodnim odgovorom, onim kojeg možda mnogi i ignoriraju jer misle da je to kliše, a to je da treba slušati dubinu svoga srca. Oni razumiju kako je moguće da u istom trenutku čovjek želi više stvari. Podsjećaju da je to uobičajeno i zdravo. „Bog će ti se obratiti u dubini uma i srca. Valja slijediti najdublju želju, tj. onu koja te ispunjava s najviše mira i radosti. Zato moraš slušati svoje srce. To je najvažnije mjerilo“, pišu članovi Zajednice blaženstava.

Na kraju ova knjiga dobar je vodič za one koji su na životnome raskrižju. To piše i na njezinim koricama i u naslovu, ali posebnom ju čini to što ih ona neće uplašiti, nego će ohrabriti mlada srca da, kako je s. Terezija Benedikta od Križa rekla, divno koračaju u životu „pod ruku s Bogom“.