Iz tiska izišla knjižica o Bl. Carlu Acutisu

„Život s one strane granice“


U zadnjem tjednu priprave za Božić iz tiska je izišla najnovija kratka biografija velikana naših dana, Bl. Carla Acutisa, čijoj smo beatifikaciji svjedočili 10. listopada 2020., a koju napisao talijanski autor Francesco Occhetta.

Nova biografska knjižica o Bl. Acutisu Foto: Branka Škugor Vlahović

Nova biografska knjižica o Bl. Acutisu Foto: Branka Škugor Vlahović

Kako je život Bl. Carla Acutisa vrlo blisko povezan s mladim svecem Sv. Dominikom Saviom, zaklada koja nosi ime Sv. Dominika Savia preuzela je izdavačka prava za Hrvatsku, i to neposredno nakon objave talijanskog izdanja.

„Život koji nadilazi granice samog života“, zapis je iz knjige koja intrigira svakog tko ovu malu slikovitu i mislima bogatu knjižicu uzme u ruke.

Sveti Dominik Savio i blaženi Carlo Acutis

Razmišljajući o životu Svetog Dominika Savia, čiju duhovnost promiče zaklada koja nosi njegovo ime, ne možemo se otrgnuti dojmu da su dva mladića, po mnogočemu vrlo slična, živjela u istom vremenu. No, to nije tako. Živjeli su u različitom vremenu i okolnostima svjetovnog života, ali u istoj duhovnoj stvarnosti, bezrezervnoj odlučnosti u nasljedovanju Isusa Krista i postizanju svetosti.

Imati pogled stalno uperen u Nebo, potpunu posvećenost Srcu Isusovu i Mariji, živjeti čistoću i strogost u moralnom životu, važnost volje i odlučnost upravljanja njome te stalnu odluku za dobro, samo su neke od poveznica istovjetnih životnih načela Dominika Savia i Carla Acutisa.

Euharistija je moja autocesta za nebo

Mistika i askeza, zajedništvo s bližnjim, s Isusom, kontemplacija, vjera i djela, euharistija i ispovijed putokazi su do ostvarenja svetosti koje su živjeli sveti Dominik Savio i blaženi Carlo Acutis.

„Euharistija je moja autocesta za nebo.“; „Što vrijedi čovjeku da pobijedi tisuću bitaka ako nije u stanju pobijediti samoga sebe?“; „Svi se rađaju kao originali, ali mnogi umiru kao kopije.“, samo su neke od snažnih misli Carla Acutisa koje će dugo paliti mnoga srca, privlačiti i dovoditi ih k Stvoritelju.

Život pravih Božjih orginala

„U oduševljenju na ovaj mladi život koji je u kratkom vremenu doživio svoje ispunjenje, napajajmo se na stranicama života blaženog Carla Acutisa, gradeći svijet boljim od današnjeg i živeći život pravih Božjih originala“, posljednje su riječi, piše IKA, koje ovjenčavaju pogovor ovog kratkog, ali slikama i riječima bogatog književnog djela.

J.Vr.,KT