100-godišnjak, svećenik i otac četvorice svećenika


U Katoličkoj Crkvi rimskoga obreda rijetke su osobe koje su primile sve sakramente. Jedna on njih je don Probo Vaccarini, talijanski svećenik biskupije Rimini, otac sedmoro djece od kojih su čak četvorica također svećenici.

Piše: Dražen Kustura

Da život priča različite i neobične priče najbolje pokazuje primjer don Vaccarinija koji danas (4. lipnja) slavi 100. rođendan. Rođen je ubrzo nakon Prvog svjetskoga rata, bio je aktivni sudionik Drugoga svjetskog rata na ruskoj bojišnici poslije čega se vratio u rodnu Italiju postao geodeta te se vjenčao s Annom Marijom.

Otac sedmoro djece

U kršćanskom braku sa svojom suprugom dobio je sedmero djece: četiri sina i tri kćeri. Nakon što je 1970. ostao udovac don Probo izabrao je put svećenstva. Za tu odluku ga je ohrabrio i veliki Padre Pio kojega je osobno poznavao. Uslijedila je dugotrajna formacija u kojoj je najprije bio akolita, zatim trajni đakon da bi 18 godina poslije smrti životne suputnice primio sveti red svećeništva. Dogodilo se to 1988.

Opisuju ga kao svećenika koji je veliki obožavatelj Isusa Krista, sljedbenik stopa Padra Pija s posebno naglašenom pobožnošću prema Blaženoj Djevici Mariji. Koliki je Gospin poklonik najbolje pokazuju imena njegove djece. Njegova četiri sina i tri kćeri u svome imenu imaju sadržano Marijino ime: Giovanni Maria, Francesco Maria, Maria Celeste, Maria Pia, Giuseppe Maria, Gioacchino Maria i Maria Luisa.

Više od 30 godina župnikovanja

Da je ova priča jedinstvena zorno pokazuje i činjenica da su trojica njegovih sinova prije njega postali svećenicima: Francesco 1979., Giovanni 1981. te Giuseppe 1983. Posljednji sin, Gioacchino, službenikom oltara postao je 12 godina nakon svoga oca – 2000.

Don Probo, stogodišnjak, za koga se može reći da je u punom smislu otac i to ne samo duhovni, više od 30 godina je župnik u župi Sv. Martina u talijanskoj Venti. Unatoč lijepom broju godina ovaj neobični svećenik i dalje vodi brigu za župu, slavi svetu misu i ispovijeda. Svoj 100. rođendan proslavit će onako kako mu i dolikuje svetom misom koju će predslaviti biskup Riminija mons. Francesco Lambiasi u koncelebraciji sa slavljenikom i njegovim sinovima, kao i ostalim svećenicima u riminskoj katedrali.Da su čudni putevi Božji pokazalo se i na primjeru don Proba Vaccarinija koji je jedan od rijetkih živućih rimokatolika koji za sebe može kazati da je primio svih sedam svetih sakramenta. Ako bi se kojim slučajem pisala knjiga o njegovu životu zasigurno bi jedan od mogućih naslova za nju bio: Suprug, otac, udovac i svećenik.

Stoga ne preostaje ništa drugo nego don Vaccariniju poželjeti dobro zdravlje za njegov 100. rođendan jer vjerujemo da je Bog dobrano blagoslovio njegov život, ali i živote brojnih vjernika koji su primili tolike milosti po rukama don Proba i njegove četvorice sinova svećenika.