Bitka za Vukovar u brojkama


Vežući više mjeseci ogromnu srpsku vojnu silu za područje Vukovara njegovi branitelji su Hrvatskoj dali toliko dragocjeno vrijeme i prostor za stvaranje vojske neophodne za obranu opstojnosti države.

Uništivši ogromnu količinu srpskih vojnih potencijala, materijalno, politički i psihološki znatno je oslabljen agresor. Evo kako je izgledala bitka za Vukovar i kasnija okupacija u brojkama.

U obrani Vukovara sudjelovalo je 1 800 branitelja. Oko 60% bili su njegovi stanovnici, a ostalo domoljubi iz ostalih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Od toga je nekoliko stotina pripadnika Zbora narodne garde i policije, te oko 1 000 dobrovoljaca bez vojnog iskustva. Branitelji su imali izrazito skromno naoružanje: poluautomatske i automatske puške, nekoliko mitraljeza i topova, nešto jednostavnog protuoklopnog oružja. Snabdijevanje oružjem, hranom i sanitetskim materijalom odvijalo se jedno vrijeme uskim koridorom kroz kukuruzište kraj sela Marinaca i Bogdanovaca.

Oko 600 branitelja je poginulo, otprilike trećina uspjela se probiti iz grada, a ostali su zarobljeni ili ranjeni.

Kako piše CroExpress, stotine tisuća projektila razarali su grad. Brojna tragična svjedočenja preživjelih i dnevna izvješća vukovarskog radija govore o nevjerojatnom herojstvu i patnjama svih koji su do kraja ostali u Vukovaru. Civilni i sanitetski život odvijao se u podrumima. Vukovarska bolnica bila je najveća ratna klinika. Nedostajalo je hrane i sanitetskog materijala. Mrtvi se nisu mogli pokapati zbog stalne kiše granata.

Tri mjeseca Vukovar se odupirao agresoru. Iako je, prema svim pokazateljima, agresor trebao „pregaziti“ Vukovar za nekoliko dana.

Više od 300 tenkova i oklopnih transportera uništili su branitelji u fascinantnom pokušaju obrane grada od višestruko snažnijeg neprijatelja.

Od 5 000 do 7 000 četnika i vojnika JNA poginulo je tijekom opsade grada, a 20 do 30 tisuća, procjenjuje se, ih je ranjeno.

Na nadnevak 18. Studenoga 1991. agresorska vojska ulazi u razrušeni Vukovar.

Oko 7 000 Hrvata odvedeno je u srbijanske logore. Ondje su pretrpjeli teška zlostavljanja, a mnogi se nisu vratili. Veliki broj logora još nije otkriven, tako da se još uvijek ne zna koliko je osoba iz Vukovara zauvijek nestalo.

KT