Engleska katedrala najviša srednjovjekovna građevina na svijetu (1092.)


Dana 11. svibnja 1092. posvećena je katedrala u engleskom gradu Lincolnu, građevina koja je kasnije tijekom dugog razdoblja od čak 200-tinjak godina bila najviše zdanje na svijetu.

Naime, toj je katedrali početkom 14. stoljeća dodan središnji toranj visok navodno čak 160 metara, čime je nadmašila sve ostale crkvene građevine u Europi, ali općenito i sve građevine u tadašnjem svijetu. Naime, tisućama je godina najviša građevina bila Keopsova piramida, visine veće od 140 metara (u vrijeme kad je još uvijek imala alabastreni pokrovni sloj).

Toranj katedrale u Lincolnu prvi je nadmašio Keopsovu piramidu svojom visinom, nakon gotovo 39 stoljeća, javlja povijest.hr.

Nažalost, 1549. središnji toranj katedrale u Lincolnu srušen je u oluji, a kasnije više nije podizan. Time je katedrala uvelike izgubila na visini i prestala je biti najvišom građevinom na svijetu. Da nije došlo do rušenja ovo bi sakralno zdanje držalo rekord do čak 1884. kada je napravljen Washingtonski spomenik.

Inače, Lincoln se nalazi oko 200 kilometara sjeverno od Londona, u grofoviji Lincolnshire, koja je po njemu i dobila ime. Ima oko 100 000 žitelja i od obale Sjevernog mora udaljen je 50-ak kilometara. Nakon odvajanja Engleske od Rima ovaj je grad postao sjedište anglikanskog biskupa.

Ž.I., KT