Genijalni arhitekt koji je projektirao buduću najvišu crkvu na svijetu (1926.)


Dana 10. lipnja 1926. umro je od posljedica udara tramvaja jedan od najzanimljivijih arhitekata u čitavoj povijesti – Antoni Gaudí.

Foto: Crkva Sagrada Familia u Barceloni, pixabay.com

Foto: Crkva Sagrada Familia u Barceloni, pixabay.com

Svi koji su posjetili Barcelonu zacijelo znaju za njegova djela koja prilično odskaču od tradicionalnih arhitektonskih normi, no istovremeno izazivaju duboke asocijacije na europske povijesne umjetničke stilove.

Gaudí je u Kataloniji rođen i umro. Bio je praktični katolik, a dosta rano postao je vegetarijanac te je često postio. Pred kraj života bio je naročito zaokupljen vjerom i težio je prema skromnosti i asketizmu. Toliko se skromno oblačio da je izgledao kao prosjak. Nekoliko dana pred svoju smrt krenuo je u crkvu na redovitu ispovijed i molitvu, ali ga je udario tramvaj. Zbog njegove odjeće navodno mu nije pravovremeno ukazana prva pomoć. Prepoznali su ga u bolnici kad mu se stanje znatno pogoršalo, te je samo tri dana nakon što ga je udario tramvaj, preminuo. Bile su mu 73 godine, piše povijest.hr.

Vjerojatno najveličanstvenije Gaudíjevo djelo je crkva Sagrada Familia u Barceloni, što u prijevodu znači Sveta Obitelj. Do Gaudíjeve smrti nije dovršena ni jedna četvrtina te goleme građevine, a radovi traju i danas. Postoji namjera da Sagrada Familia bude dovršena do 2026. to jest do 100. godišnjice arhitektove smrti.

Sagrada Familia izrazito je velikih dimenzija. Gaudí je zamislio da ima čak 18 tornjeva, od kojih je do danas dovršeno samo osam. Naime, 18 tornjeva posjeduje sljedeću simboliku: 12 tornjeva za 12 apostola; četiri tornja za evanđeliste te po jedan za Blaženu Djevicu Mariju i Isusa Krista.

Dakako, Kristov toranj trebao bi biti najviši, visine čak 170 metara. Tu je visinu Gaudí navodno odabrao tako da bude koji metar niža od poznatog barcelonskog brda Montjuïc, jer navodno nije želio nadvisiti Božju kreaciju. Kad Kristov toranj bude dovršen Sagrada Familia postat će najviša crkva na svijetu. Podsjetimo, trenutno rekotrd drži crkva u Ulmu u Njemačkoj, koja je visoka 161,5 metara.

Ž.I., KT