Gospom inspiriran svjetski poznat slatkiš


Rijetki su oni koji nisu čuli i, vjerujemo, kušali popularnu čokoladnu poslasticu s lješnjacima Ferrero Rocher, ali malo je onih koji znaju i odakle potječe njezino ime...

Unutar zlatne folije nalazi se Ferrero Rocher pralina – višeslojna poslastica koja izgleda kao nekakva magija koja dolazi ravno iz tvornice čokolade Willyja Wonke: pojedinačni pečeni lješnjak, nalazi se u oblatnoj ljusci napunjenoj čokoladom od lješnjaka, koja je i sama prekrivena čokoladom i posuta sjeckanim lješnjacima.

No, kako piše na aleteia.org, ove magične čokoladice, međutim, nisu bile inspirirane knjigom za djecu Roalda Dahla, nego Djevicom Marijom.

Naime, kada je talijanski čokolatijer Michele Ferrero predstavio ovu poslasticu 1982., vjeruje se da ju je nazvao Rocher po stjenovitoj spilji zvanoj Rocher de Massabielle, koja predstavlja mjesto na kojemu se Gospa ukazala Sv. Bernardici u francuskom Lurdu.

Čokoladna površina prekrivena lješnjacima ima više nego sličnosti sa stijenom u Lurdu –  mjestu koje je imalo posebno značenje za Ferrera, koji je preminuo na Valentinovo 2015. u 89 godini.

Kao pobožan katolik, Ferrero je bio poznat po svom izrazitom štovanju Gospe. Na proslavi 50. obljetnice osnivanja njegove tvrtke poručio je: „Uspjeh Ferrera dugujemo Gospi Lurdskoj, bez nje možemo malo učiniti“.

Kao treći najveći proizvođač čokolade u svijetu, uistinu joj ima zašto biti zahvalan. Poslastice Ferrero Rochera, među kojima su Nutella, Kinder linija i Tic Tac, ostvaruju godišnju dobit veću od 10 milijardi eura...

Za Ferrera se govori kako je godišnje hodočastio u Lurd, te je vodio svog glavnog menadžera. Za svoje zaposlenike organizirao je i posjet svetištu, te je kip Djevice Marije postavljen u 14 proizvodnih pogona njegove tvrtke diljem svijeta.

KT