Ikona koju je prije 800 godina Sv. Dominik dao sestrama


Prije 800 godina bosonogi Sv. Dominik povjerio je ikonu Djevice Marije novoj zajednici klauzularnih sestara koje će ju čuvati unutar zidina svoga samostana do dana današnjega.

Ikonu poznatu kao Zagovornica, kako piše CNA, može se danas vidjeti u maloj kapelici na rimskom najvećem brdu, u crkvi Gospe od krunice na Monte Mariu.

Dok je Sveti Dominik nosio ikonu naslikanu na drvetu lipe u noći na nedjelju, 28. veljače 1221., dvojica kardinala koje je delegirao papa Honorije III. pratila su osnivača Dominikanskog reda, a 42 časne sestre slijedile su procesiji iza. na putu do svog novog samostana.

U svojoj 800-godišnjoj povijesti ova rimska dominikanska zajednica sestara samo se dva puta premjestila: jednom u 16. st. i jednom u 20. st. Redovnice tako svoje sjedište od 1931. imaju na brdu Monte Mario.

Danas je u ovome samostanu osam dominikanki koje sudjeluju u njedjeljnoj svetoj misi iza rešetaka lijevo od oltara. Do njih je pohranjena Gospina ikona također iza rešetaka. Posjetitelju ju mogu častiti odmah nakon mise.

Samostan je zatvoren za javnost početkom ove godine nakon što su sestre zarežene virusom COVID-19, ali je ponovno otvoren nakon što su se oporavile.

Čak i iza barijere od rešetaka, ikona ima prodoran pogled. Slika datira barem iz 7. stoljeća i tijekom stoljeća je štovana kao da ju je naslikao Sveti Luka.

Prije 1221., čuvana je u samostanu Svete Marije u Tempulu, blizu Apijeve ceste, nakon što je preživjela ikonoklazam („slikoborstvo“) u Konstantinopolu koji je uništio crkvu gdje je nekada bila smještena.

Smještena danas u malom samostanu na vrhu strmoga brda, izvan dosega većina turista, ostala je relativno nepoznatom. Nakon dolaska u samostan posjetitelji ulaze u crkvu prolazeći kroz dva uska prolaza.

Paul Badde, autor djela Božje lice: ponovno otkirvanje istinskog lica Isusova, knjige o relikviji Veronikina rupca, opisuje relativno nepoznatu ikonu Zagovornice kao „odraz same božanske skrovitosti“.

„Skrivena je skoro kao što je Svevišnji bio u svojim velikim spasiteljskim djelima, od svog 'osjenjenja' Majke Božje do rođenja njegova Sina u špilji izvan Betlehema. Gotovo sve druge ikone u Rimu su poznatije“, komentirao je.

Jedna od najposjećivanijih marijanskih slika u Rimu je Salus Populi Romani u bazilici Santa Maria Maggiore u užurbanom središtu grada. Papa Franjo ju posjećuje nakon povratka s papinskih putovanja.

Benedikt XVI. je molio pred Zagovornicom tijekom svoga posjeta samostanu na Monte Mariu 24. lipnja 2010.

Tada je rekao sestrama dominikankama: „Kao što srce pumpa krv i održava cijelo tijelo na životu, tako i vaš skriveni život s Kristom u molitvi pomaže u održavanju Crkve.“

KT