Mađarska

Iz katedrale izvučena 176-godišnja vremenska kapsula


Renoviranje najveće mađarske crkve –ostrogonskekatedrale pružilo je radnicima rijetku priliku za uvid u 176-godišnju vremensku kapsulu.

Dokumenti pronađeni u vremenskoj kapsuli nude rijetku vezu s 19. stoljećem. Ona je bila zaštićena velikim križem na vrhu kupole, najviše u Mađarskoj. Zapečaćeni bakreni spremnik preživio je bombardiranje u Drugom svjetskom ratu, aReuters izvješćujekako su kapsulu 1845. u križ postavili nadbiskup JozsefKopacsy i glavni arhitekt JozsefHild. Iako cilindrični bakreni spremnik nosi oštećenja od bombi bačenih tijekom Drugog svjetskog rata, sadržaj je na svu sreću sačuvan.

Dokumente iz kapsule proučava CsabaTorok, direktor riznice katedrale. On je objasnio kako dokumenti skriveni unutar kapsule pružaju „rijetki uvid“ u vrijeme kada je katedrala izgrađena. „Nadbiskup Kopacsy znao je da za života neće moći dovršiti gradnju pa je po završetku križa želio u njemu ostaviti'otisak sjećanja' na graditelje i to doba“, kazao je Torok.

Dokumenti koji su izvučeni iz vremenske kapsule uključuju vremenski raspored građevinskih prekretnica i knjigu koja sadrži imena svećenstva i župa.

Torok je ironično primijetio kako u vremenskoj kapsuli nije ostalo kovanica iz 19. stoljeća, te kako je ova povijesna uspomena mogla pomoći u financiranju obnove katedrale. Ipak je pozdravio kapsulu kao dragocjenu poveznicu s prošlošću.

Katedralno osoblje željelo bi staviti novu vremensku kapsulu u križ prije nego što se obnovi. Kako posao brzo napreduje, morat će požuriti sastaviti ju prije 30. lipnja. Nisu precizirali hoće li ostaviti neki moderni novac koji bi mogao pomoći u financiranju buduće obnove…

J.P., KT