Kraj sovjetske blokade Berlina (1949.)


Sovjetska blokada Berlina, započeta još 24. lipnja prethodne godine, prekinuta je 12. svibnja 1949.

Sovjetske su okupacijske vlasti, naime, 1948. uvele blokadu zapadnih okupacijskih zona u Berlinu prekinuvši im glavne kopnene veze s ostatkom njihovih zona u Njemačkoj, uključujući željezničke veze. Zapadni su saveznici na to reagirali uvođenjem zračnog mosta, tako da su namirnice zrakoplovima dovožene u Berlin.

Blokada je ukupno trajala više od 320 dana ili deset i pol mjeseci, a zračni se most održao neko vrijeme i nakon kraja blokade, kako bi Berlin dobio dovoljno zaliha za slučaj njene obnove. Pomoću zračnog mosta zapadni su saveznici prebacili u Berlin sveukupno gotovo dva i pol milijuna tona namirnica na otprilike 280 000 pojedinačnih letova. U razdoblju kad je zračni most bio na vrhuncu djelovanja u Berlin je slijetao po jedan zrakoplov u prosjeku svakih 30-ak sekundi. Tijekom tih operacija poginula je 101 osoba. Vrhovni zapovjednik zapadnjačkih snaga u Njemačkoj tijekom blokade Berlina bio je general Lucius D. Clay, koji je i izdao naredbu za pokretanje zračnog mosta, javlja povijest.hr.

Podjela Berlina učvršćena je u listopadu 1949. stvaranjem dviju njemačkih država – Istočni Berlin postaje prijestolnica DR Njemačke, a Zapadni Berlin dio SR Njemačke. Oko 180 km udaljen od Zapadne Njemačke i odvojen od prirodnog okruženja, Zapadni Berlin razvijao se uz velik uvoz radne snage i sirovina te zapadnu financijsku pomoć.

Konačno ujedinjenje Njemačke i prekid blokade odvio se 3. listopada 1990.

Ž.I., KT