Hrvatska

Maloljetnik iz Dalmacije godinama glumio svećenika


Vjernike je nedavno iznenadio slučaj mladića iz Dalmacije koji je, prema vlastitom priznanju, godinama glumio svećenika.

Nedavno smo pisali o slučaju muškarca koji je 18 godina lažno djelovao kao svećenik u Španjolskoj i Kolumbiji, no sličan slučaj je zabilježen u susjednoj Hrvatskoj gdje je maloljetni mladić također godinama glumio svećenika.

Kako prenosi Bitno.net, a javlja 24 sata mladić je kazao kako optužbe na njegov račun stoje. „Pokajao sam se, u Crkvi sam dobio pokoru i više to ne radim“, rekao je maloljetnik nakon što su ga razotkrili vjernici u zatvorenoj Facebook grupi.

„Prvi put sam u Šurkovcu na hodočašću vidio fra Ivu Pavića kako polaže ruke na vjernike i oduševio se. Još kao dijete sam osjetio poziv i nakon svega želim stvarno postati svećenikom. Ne znam zašto sam tad obukao habit, prije tih četiri ili pet godina“, ispričao je mladić koji je svoje aktivnosti vješto skrivao od roditelja.

Iako je u razgovoru istaknuo kako nikada nije „slavio“ sv. misu, „nego uvijek koncelebrirao“, prema riječima dvaju žena sa splitskog područja mladić jest vodio misu, ispovijedao te polagao ruke.

„Pozvao nas je u svoj stan na misu pa sam išla s prijateljicom. On je vodio misu, a ondje je bilo više osoba. U stanu je uredio kapelicu te je imao sve svećeničke halje, kalež, hostije, sve kao i u crkvi. Dala sam mu i novac u više navrata. Nada mnom je provodio molitve otklinjanja i polagao ruke“, ispričala je 30-godišnjakinja, dok je njezina prijateljica rekla da ju je čak i ispovjedio.

O svemu se oglasio i fra Ivo Pavić kojega je mladić spomenuo te kazao kako mu je zabranio dolazak u svoju župu, i da su njegov župnik i biskup znali za njegove manipulacije. „Od gvardijana splitske župe ukrao je dva habita. On je prevarant, a vjernici su nasjeli na njegovu priču i predstavu“, rekao je fra Ivo.

Iz župe lažnog svećenika poručili su kako slučaj ne žele komentirati budući da je riječ o maloljetnoj osobi. „Dogovorilo smo se da sve ide preko nadbiskupije, pa pitajte njih“, odgovorio je župnik.

KT