Musliman diplomirao na katoličkom institutu


Nesvakidašnja vijest dolazi iz talijanske Firenze gdje je na tamošnjem „Katoličkom institutu religijskih znanosti“ diplomirao Hamdan Al Zeqri. Samo po sebi to ne bi bilo ništa neobično da Al Zegri nije musliman te da akademski stupanj nije postigao na katoličkoj ustanovi.

Foto: Avvenire

Foto: Avvenire

Inače, ovaj rođeni Jemenac na Apenine je doselio 2004. Živi u pokrajini Toscani gdje je aktivno uključen u život muslimanske zajednice. Od 2017. je i službeno talijanski državljanin. To je prvi slučaj u Italiji da osoba koja ima službene zadatke u islamskoj zajednici diplomira na katoličkom institutu, piše portal Avvenire.

Novi diplomant ima 33 godine te radi kao vjerski voditelj u zatvoru Sollicianno te je ujedno i profesor arapskog jezika u udruženju Italija-Kuvajt. Radnju pod nazivom Profil i odgovornost islamskog službenika u zatvoru izradio je pod vodstvom dominikanca Alessandra Cortesia, profesora kristologije. Upravo je obrana njegove radnje na jednom mjestu okupila članove dvije religije. Mnogi imami iz različitih dijelova Italije došli su na katolički institut kako bi bili podrška Al Zeqriu.

U objašnjenju kako je došlo do zanimanja za katoličku teologiju ovaj Jemenac ističe kako je imao ozbiljnu infekciju jedne noge te da se tada upoznao s zajednicom Il Mulino. „To je katoličko okruženje u kojem se savršeno osjećam“, objasnio je. „Mnogi moji najbolji prijatelji su svećenici“, naglašava mladić jemenskog podrijetla te zaključuje: „Studiranje na Institutu religijskih znanosti bilo je iskustvo nadići stereotipe i predrasude, upoznati druge izvan uobičajenih mjesta. Otkrio sam kako islam i kršćanstvo imaju toliko zajedničkog na ljudskoj i društvenoj razini. Ja ostajem musliman, doista ću reći: musliman sam više nego prije, ali zaljubio sam se u Isusa. Što sam više razumio tko je Isus Krist, bolje sam živio kao musliman. Istina je da proučavanje religije drugih uopće ne znači rizik od 'preobraćenja' već potpuno razumijevanje drugih.“

Zasigurno da ovakvi primjeri mogu biti poticajni u izgradnji istinskog dijaloga među religijama, ali i poslati poruku međusobnog poštovanja i suradnje.

KT