Nadahnuti Papinim riječima domoroci sade tisuće stabala


Nadahnuti riječima enciklike „Laudato Si’“ pape Franje, domoroci s područja Vikarije Puerto Princesa s Filipina posadili su 2 000 stabala.

Začetnik inicijative bio je mjesni biskup Socrates Mesiona, a u akciji sadnje sudjelovali su stanovnici sela Sagpake'n i Bayog na otoku Palawan.

Ovaj pothvat trajat će jednu godinu, a cilj je zasaditi 10 000 stabala na zaštićenom planinskom području Mantalingahan nastanjenom isključivo domorodačkom populacijom.

„U duhu enciklike Laudato Si’ pape Franje pozvani smo dati svoj doprinos u skrbi za naš zajednički dom“, rekao je biskup koji je uvjeren da će uz napore lokalne zajednice ostvariti željeni plan na terenu smještenom na 700 metara nadmorske visine i na nepristupačnom tlu do kojeg se vozi više kroz džunglu od sat vremena.

Prema njegovim riječima, to mnogo više od projekta – osim ekološke dimenzije pothvat ima i egzistencijalni značaj jer će domoroci za svako zasađeno drvo dobiti 10 pesosa.

Tijekom priprema za ovaj angažman, mjesna Crkva organizirala je skupa s civilnim organizacijama forum s ciljem podizanja ekološke svijesti, a tijekom tog događaja promišljalo se s katoličkog stajališta i u duhu enciklike Laudato Si’ o Bogu, čovjeku i kreaciji.

Prepoznavši značaj akcije, vođa domorodačke zajednice zahvalio je Katoličkoj Crkvi na projektu.

L. P. G.