Nadbiskupija Chicago nalaže svećenicima i uposlenicima cijepljenje protiv COVID-19


Nadbiskupija Chicago zahtijevat će od svih nadbiskupijskih djelatnika i svećenstva primanje cjepiva protiv COVID-19 u sljedećih šest tjedana, a izuzeća će dopustiti samo iz medicinskih razloga.

Blase kard. Cupich

Blase kard. Cupich

„Donijeli smo ovu odluku uvjereni kako je ovo najbolji način da se zaustavi širenje ove smrtonosne bolesti“, rekao je Blase kardinal Cupich, nadbiskup Chicaga u elektronskoj poruci od 19. kolovoza poslanoj svećenstvu i osoblju, prenosi CNA.

Također je istaknuo da je „slijedio vodstvo pape Franje“ koji potiče na cijepljenje napominući kako je to „čin ljubavi“.

U pismu je objašnjeno da će, nakon što Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobri cjepivo, zaposlenici i svećenstvo biti dužni nabaviti ga u roku od šest tjedana. Cjepivo koje proizvodi Pfizer, koje je danas poznato pod imenom Comirnaty, dobilo je puno odobrenje FDA-e 23. kolovoza.

Zaposlenici i svećenstvo sada imaju rok do 4. listopada primiti obje doze cjepiva. Za Comirnaty se druga doza može primiti tri tjedna nakon prve. Prema pismu, više od 90% nadbiskupijskih djelatnika i svećenstva već je primilo cjepivo protiv koronavirusa.

Budući da je Kongregacija za nauk vjere dopustila cjepiva protiv koronavirusa, vjerska isprika „ne može biti podržana katoličkim učenjem“, rekao je kardinal Cupich te podcrtao svećenicima da ne smiju dati nikakve vjerske izlike župljanima koji bi to zatražili za neprimanje cjepiva.

Vatikan potiče na cijepljenje

Druge biskupije, uključujući Philadelphiju, slijedile su primjer sa sličnim smjernicama za svoje svećenike, napominjući kako je Vatikan rekao da su cjepiva moralno dozvoljena i da nisu u suprotnosti s katoličkim učenjem.

U svojoj bilješci o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv Covid-19 u prosincu 2020. Kongregacija za nauk vjere navela je da „cijepljenje u pravilu nije moralna obveza“ i „stoga mora biti dobrovoljno“.

Rečeno je da „u nedostatku drugih načina za zaustavljanje ili čak sprječavanje epidemije, opće dobro može preporučiti cijepljenje“.

„Oni koji, međutim, po savjesti odbijaju cjepiva proizvedena staničnim linijama od pobačenih fetusa, moraju učiniti sve kako bi izbjegli, drugim preventivnim sredstvima i odgovarajućim ponašanjem, da postanu prijenosnici zarazne bolesti“, napisala je kongregacija.

Mjere protiv necijepljenih

Čikaška nadbiskupija zahtijevat će da oni koji nisu cijepljeni obavljaju tjedne testove na virus i nastave nositi maske. Mogu se suočiti i s drugim zabranama, poput zabrane pristupa u određena područja.

Dodatna e-poruka poslana 20. kolovoza osoblju i svećenstvu Nadbiskupije Chicago pojašnjava da će cijepljeni i necijepljeni zaposlenici kojima je dijagnosticiran COVID-19 podlijegati različitim pravilima. Necijepljeni zaposlenik koji se zarazi koronavirusom morat će iskoristiti svoje bolovanje ili slobodno vrijeme za pokrivanje 10-dnevne karantene; cijepljenim zaposlenicima će se umjesto toga dati 10 dodatnih dana bolovanja.

Druge biskupije u Illinoisu ne nalažu cijepljenje za osoblje i svećenstvo, ali potiču ljude da prime cjepivo bez obzira na to.

Različite odluke u biskupijama

Biskupije Joliet i Rockford izdale su zasebne izjave u kojima se kaže kako su cjepiva dopuštena i da bi ih ljudi trebali primiti, ali su prestali nalagati ih.

Biskupija Peoria izjavila je u lipnju da će na roditeljima biti odluka hoće li njihova djeca primiti cjepivo protiv koronavirusa, a ih nije naložila.

Biskup Thomas Paprocki iz Springfielda u Illinoisu, koji je docent prava na Pravnom fakultetu Notre Dame, u travnju je bio koautor pisma predsjedniku toga Sveučilišta u kojem se kaže da je cijepljenje studenata kao uvjet za sudjelovanje u kampusu nemoralno.

KT