London

Najranija sačuvana europska knjiga uskoro na izložbi


Najranija sačuvana netaknuta europska knjiga „Stonyhurst Evanđelje“ moći će se pogledati tijekom izložbe Britanske knjižnice: „Anglosaksonska kraljevstva: umjetnost, riječ, rat“, koja se otvara 19. listopada.

Foto: Aleteia

Foto: Aleteia

Neke neće iznenaditi ni činjenica da je ova, izuzetno dobro očuvana, knjiga jednom pratila relikvije sveca za kojeg se vjeruje da je neraspadljiv, Sv. Cuthbert, koji je nekoć bio biskup Lindesfarne. Tako jednom pokopana s neraspadljivim, i sama je postala skoro neraspadljivom.

Prema JSTOR-u – digitalnoj knjižnici za znanstvenike, istraživače i studente, tijelo ovoga redovnika pustinjaka pronađeno je neraspadnuto nakon više od desetljeća od njegove smrti 687. u Northumbriji. Kada se glas o ovoj nevjerojatnoj činjenici proširio, vjernici su dolazili častiti njegovo tijelo te su ostavljali prinose na grobu. Jedan od tih prinosa je i latinski rukopis Evanđelja po Ivanu, koji je skliznuo u kovčeg oko 698.

Kako navodi Britanska knjižnica, Sv. Cuthbert je ponovno pokopan u Lindisfarne 698. Njegov kovčeg bio je sklonjen uslijed vikinških napada u 9. st. te kasnije dopremljen u Durham, gdje je u rujnu 1104. otvoren prigodom prenošenja njegovih ostataka. Evanđelje otkriveno unutra sklonjeno je.

Istraživači su pronašli dvije bilješke na knjizi poznatoj kao Stonyhurst Evanđelje: jednu iz  13. stoljeća i jednu 12. st. koja je bila obrisana, a obje su identificirane kao „Ivanovo evanđelje koje je pronađeno pokraj glave našeg blaženog oca Cuthberta, pohranjeno je u njegov grob u godini njegova prijenosa“.

„Danas, 1 300 godina star rukopis zadržao je svoje originalne stranice i uvez. Nabavila ga je Britanska knjižnica 2012.“, kazali su iz JSTOR-a, ističući kako je knjižnica digitalizirala cijelu knjigu i učinila ju dostupnom na internetu.

Ne samo da je sadržaj knjige od povijesnog interesa, nego i sam njezin uvez: „nepomognuta“ tehnika šivanja s nitima koje se povezuju sa šavovima na prethodno šivanom dijelu.

„Ovaj način uvezivanja razvio se oko Mediterana te je poznat kao najraniji tip kodeksa šivanja“, istaknuo je konzervator knjiga u Knjižnici kronika Princeton sveučilišta, Scott Husby.

KT