Neprocjenjiva umjetnina uništena amaterskom restauracijom


Nedostatak zakonske regulative u vezi s restauracijama umjetnina pokazao se velikim problemom u Španjolskoj, i to ne prvi put.

U javnost je tako izašao neuspjeli pokušaj restauriranja umjetničkog djela iz prošlosti, a riječ je o slici Bezgrešno začeće koju je naslikao barokni slikar Bartolomé Esteban Murillo, i koja je samo jedna u nizu djela unakaženih amaterskim prepravcima.

Privatni kolekcionar iz Valencije navodno je globljen jer je angažirao lokalnog restauratora namještaja da mu popravi spomenutu sliku na kojoj je napravio štetu svojim radom, piše tribun.hr.

No, ovo nije prvi takav slučaj u Španjolskoj. Prije osam godina je svećenik iz španjolskog gradića Borja angažirao župljanku bez ikakvog iskustva da restaurira fresku Isusa na crkvenom zidu što je rezultiralo tragikomičnim rezultatom.

Prema riječima španjolskih restauratora, najveći problem je što u toj zemlji nije zakonski definirano tko se smije baviti restauratorskim, što vrlo lako može dovesti do katastrofalnih rezultata po neprocjenjive umjetnine.

Ž.I., KT