Novac od prodaje „Papina“ Lamborghinija pomogao i kršćanima u Iraku


Kršćani u iračkoj Ninivskoj dolini mogli su obnoviti vrtić i druge objekte koje je uništila Islamska država zahvaljujući prodaji Lamborghinija kojega je na aukciju dao papa Franjo.

Papa je dobio bijeli Lamborghini Huracán ukrašen zlatnim prugama na poklopcu motora kao donaciju voditelja tvrtke talijanskog proizvođača sportskih automobila u studenom 2017.

Nakon blagoslova i potpisivanja luksuznog sportskog automobila, Vatikan ga je šest mjeseci kasnije ponudio na aukciji putem Sotheby'sa u Londonu za 950 000 američkih dolara, od čega je jedan dio bio namijenjen za pomoć u obnovi uništenih gradova u Ninivskoj dolini, prenosi CNA.

Papinskoj zakladi Pomoć Crkvi u nevolji (Kirche in Not) povjereno je 200 000 eura, koje je iskoristila za dovršetak dvaju građevinskih projekata u Iraku, prema riječima njezina ravnatelja u Rimu Alessandra Montedura. On je istaknuo kako je zadovoljan što su ti projekti obnove dovršeni neposredno prije puta pape Franje u Irak, koji će biti od 5. do 8. ožujka.

Sredstvima od dražbe, papinska dobrotvorna organizacija rekonstruirala je siro-katolički vrtić u kojem ima mjesta za 70 djece i višenamjensku prostoriju za katoličku crkvu posvećenu Djevici Mariji.

Oba projekta obnove bila su u mjestu Bashiqa, sjeveroistočno od Mosula. Mosulski biskup Yohanna Boutros Mouche rekao je kako se nada da će obnovljena infrastruktura pomoći prognanim obiteljima pri povratku u regiju.

Pomoć Crkvi u nevolji izvijestila je da se nešto više od 45% obitelji koje su izvorno živjele u Ninivskoj dolini i koje je protjerala Islamska država, vratilo svojim kućama do siječnja 2021.

Monteduro je rekao da je od 200 000 eura dobivenih od Pape, 166 000 € otišlo na obnovu uništene crkvene višenamjenske prostorije, a 34 000 € pomoglo je u obnovi vrtića.

Papa Franjo odlučio je donirati ostatak novca dobiven prodajom Lamborghinija za pomoć žrtvama trgovine ljudima i to putem Zajednice Pape Ivana XXIII. te za financiranje humanitarnog rada u Africi putem konzorcija medicinskih radnika GICAM i organizacije Prijatelji Srednje Afrike.

KT