Početak gradnje mosta "Tower Bridge" (1886.)


Gradnja neogotičkog londonskog mosta "Tower Bridge" započela je 21. lipnja 1886. i trajala je punih osam godina.

Duljina mosta iznosi 244 metra i spaja londonske četvrti Tower Hamlets i London Borough of Southwark. Vlasnik mosta je dobrotvorna organizacija Bridge House Estates u sklopu gradskog tijela koje upravlja Londonom. Nakon raspisivanja natječaja za idejno rješenje bilo je potrebno čak osam godina da se izabere ono najbolje. Na kraju na tom višegodišnjem natječaju pobijedio inženjer Horace Jones. On je već radio u Londonu i bio je član odbora koji ga je izabrao, javlja povijest.hr.

Most je otvoren za cestovni i pješački promet, koji se odvijaju na dvije razine. Budući da je most pokretan, ispod njega mogu prolaziti i brodovi. U 19. stoljeću mehanizam za podizanje i spuštanje mosta bio je vrhunac mehanike jer je bilo potrebno samo dvije minute da se most podigne pod kutom od 84 stupnja. Na mostu se nalaze dva tornja visine 65 metara, koji povezuju pješačku stazu.

Tower Bridge je postao slavan kad je 1968. poručnik Alan Pollock tijekom rutinskog leta proletio između gornje i donje razine mosta. To je učinio iz protesta jer Kraljevsko zrakoplovstvo, po njegovom mišljenju, nije dostojno proslavilo 50. godišnjicu svog postojanja.

Ž.I., KT