Porezna uprava SAD-a Sotonistički hram registrira kao „crkvu“


Sotonistička grupa obznanila je kako su dobili priznanje od Porezne uprave SAD-a da budu registrirani kao „crkva“.

U izjavi objavljenoj 25. travnja, Sotonski hram sa sjedištem u Massachusettsu naveo je da su dobili obavijest od Porezne uprave SAD-a (Internal Revenue Service – IRS) kako će im odluka koju su donijeli omogućiti jednak pravni položaj s drugim vjerskim skupinama.

„Ovo priznanje omogućit će da Sotonistički hram ima isti pristup javnom prostoru kao i druge religijske organizacije, potvrditi naš položaj pred sudom u borbi protiv vjerske diskriminacije te nam omogućiti da apliciramo na potpore koje vlada daje vjerskim organizacijama“, stoji u izjavi.

Porezna uprava nije komentirala ovo, ali smjernice objavljene na njihovoj internet-stranici potvrđuju da Crkve imaju koristi od posebnih poreznih pravila, uključujući automatsko oslobađanje od saveznog poreza na dohodak.

IRS propisi jasno razlikuju „Crkve“ od drugih vjerskih organizacija. Crkva mora imati određene karakteristike, u skladu sa zahtjevima IRS-a, uključujući: prepoznatljivo vjerovanje i oblik bogoslužja; posebnu crkvenu upravu; formalni kodeks doktrine; zaređene službenike izabrane nakon završetka propisanih studija; uspostavljena mjesta bogoštovlja i redovite vjerske službe.

Unatoč svome otvorenom demonskom obožavanju, Sotonistički hram osnovali su zakleti ateisti i zagovaraju skup sekularnih humanističkih uvjerenja. Svojim sotonskim slikama mnogo toga se čini kao namjerna provokacija, odnosno kao odgovor na ono što grupa doživljava kao uplitanje religije u javni prostor.

Očito priznanje porezne uprave dolazi nakon što se članovi Sotonističkog hrama moraju obraniti od optužbi da je njihova „crkva“ u biti politički potez. Nedavni dokumentarac pod nazivom Hail, Satan? predstavio je grupu iskreno, unatoč stalnim sugestijama da je hram utemeljen kao „mockumentary“ film (film koji opisuje fiktivne događaje, ali ih predstavlja kao dokumentarac) te da je u biti umjetnost performansa i političko kazalište.

No, bez obzira na iskrenost utemeljitelja Sotonističkoga hrama, njegov sukob s Katoličkom crkvom bio je stvaran.

U svibnju 2014., Sotonistički je hram bio dio pokušaja organizacije „crne mise“ u kampusu Sveučilišta Harvard. Glasnogovornik grupe prvotno je rekao medijima da će posvećena hostija biti oskrnavljena tijekom događaja, iako su i hram i Harvard klub koji je ugostio događaj, poslije to porekli. Nakon upornoga negodovanja i drugih vjerskih skupina, događaj je najprije preseljen izvan kampusa i na kraju otkazan.

Ništa drugo nego reći: "O tempora, o mores!"

KT