Praizvedba opere "Ero s onoga svijeta" (1935.)


Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih hrvatskih opera "Ero s onoga svijeta" libretista Jakova Gotovca, praizvedena je 2. studenog 1935. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Od praizvedbe opera ne silazi s repertoara hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća, a u svijetu je izvođena na više od 100 opernih pozornica.

Rad na skladanju Ere Gotovac je započeo u listopadu 1932. i radio ju je u tri faze do svibnja 1935. Na zagrebačkoj praizvedbi dirigirao je sam autor i već tad se vidjelo da je djelo naišlo na odobravanje publike, što su potvrdile i mnogobrojne kasnije reprize, piše povijest.hr.

Ero s onoga svijeta komična je opera u tri čina, a libreto je napisao književnik Milan Begović. Gotovac i Begović su glazbenu i tekstovnu osnovu za operu našli u folkloru narodnih skupina, od folklora Zagore (završno kolo) do kosovskih djevojačkih pjesama iz Gnjilana (početni zbor djevojaka Duni mi, duni, lađane).

Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske Zagore. Dok pokušava pronaći djevojku kojom bi se oženio, na majčin savjet, prikazuje se kao siromah. Predstavlja se kao Ero, s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi.

Ž.I., KT