Rembrandtov biblijski prikaz na milijunskoj aukciji


Njujorška aukcijska kuća Sotheby’s priprema aukciju koja će uključivati rijetko remek-djelo s biblijskom tematikom poznatog nizozemskog umjetnika Rembrandta Harmenszoona van Rijna.

Rembrandtovo djelo Abraham i anđeli smatra se kako bi moglo srušiti njegovu rekordnu prodajnu cijenu koja je trenutno postavljena na 33,2 milijuna dolara za sliku Portret nepoznatog čovjeka koji stoji Akimbo.

Slika naslikana 1646. prikazuje biblijski izvještaj iz Knjige postanka, prvi dio 18. poglavlja, kada Abrahama posjećuju tri anđela koja su mu navijestila da će njegova supruga Sara začeti i roditi sina.

Prema informacijama dostupnim na mrežnoj stranici Sotheby’sa, riječ je o posebno rijetkoj slici, kao jednoj od 29 Rembrandtovih djela koja prikazuju događaje iz Starog zavjeta. Kako je preostalih 28 slika u vlasništvu kolekcionara i muzeja, aukcijska kuća je obavijestila kako će vrlo moguće ovo biti posljednja prilika za zainteresirane da steknu starozavjetni Rembrandtov prikaz.

The Art News donosi kako je riječ o malom djelu ulja na platnu 15x20 cm. No, unatoč njegovim dimenzijama, prikazane scene vrlo su detaljne, s pozadinom koja izgleda gotovo fotografski. Početna cijena za aukciju postavljena je na 20 milijuna dolara, što će biti druga najveća cijena ikad za neko od Rembrandtovih djela.

The Frick Collection muzej na Manhattanu 2017. imao je čast da su Abraham i anđeli bili uključeni u umjetničku emisiju posvećenu Rembrandtovim prikazima Abrahama, pod nazivom Božanski susret: Abraham i anđeli. U to je vrijeme to bilo prvo javno prikazivanje ovog remek-djela u više od 10 godina.

Predviđeno je da djelo bude na turneji po muzejima u Hong Kongu, Los Angelesu, Amsterdamu i Londonu, prije nego se u New Yorku održi aukcija planirana za siječanj.

J.P., KT