Sedam poznatih ljudi daju savjete za čitanje


Ako postoji jedna stvar koja ujedinjuje filozofe, pisce, političare i znanstvenike kroz vrijeme i prostor onda je to vjerovanje kako čitanje može proširiti svjetonazor i ojačati intelekt svake osobe bolje nego bilo koja druga aktivnost.

Međutim, kada je riječ o izboru što čitati i kako, mišljenja se počinju razilaziti. Zato smo sakupili sedam savjeta za čitanje koji će vam pomoći u izboru kada čitati, ali i načinu, vremenu te, možda najvažnije, što čitati. Također, tu su i savjeti gdje kupovati knjige.

Čitajte knjige iz prošlosti - Albert Einstein

Einstein je smatrao da je neophodno ostaviti prostora za starija djela. "U suprotnom vi biste bili u potpunosti ovisni o predrasudama i načinima vašeg vremena", napisao je Albert u jednom članku 1952. "Netko tko čita samo novine i u najboljem slučaju knjige suvremenih autora mislim da je skučen i 'ismijava ljude koji nose naočale'", napisao je pritom.

Ne skačite prebrzo s knjige na knjigu - Seneka

Seneka Mlađi, filozof iz rimskog stoičkog vremena iz prvog stoljeća i savjetnik cara Nerona, vjerovao je je da će čitanje prevelike raznolikosti u prekratkom vremenu spriječiti da učenje ostavi trajan dojam na vas.

"Morate se zadržati među ograničenim brojem majstora misli i probaviti njihova djela ako želite izvući ideje koje će vam čvrsto ostati u glavi", napisao je u pismu rimskom piscu Luciliusu napominjući kako je bitna pauza između čitanja dvije knjige.

Kupovina u knjižarama rabljene robe - Virginia Woolf

U svom eseju Street Haunting Virginia Woolf opisala je prednosti kupovine na mjestima gdje se prodaju rabljene knjige. Opisala je to riječima da se tu djela "okupljaju u ogromnim jatima raznolikog perja i imaju šarm kojega nedostaje u knjižarama s novim naslovima koji su perfektno složeni".

Prema njoj pregledavanje rabljenih knjiga daje vam priliku da naiđete na nešto što ne bi skrenulo pozornost knjižničara i knjižara koji prodaju nove knjige, koji su često mnogo selektivniji u uređivanju svojih kolekcija od vlasnika knjižara rabljenih knjiga.

Preskočiti zastarjele znanstvene radove, ali ne i literaturu - Edward Bulwer-Lytton

Iako su mu romani bili neizmjerno popularni tijekom njegova života, britanski romanopisac iz 19. stoljeća i saborski zastupnik Edward Bulwer-Lytton danas je uglavnom poznat po tome što je stvorio frazu "Bila je mračna i olujna noć", početna crta njegovog romana Paul Clifford iz 1830. Malo je ironično da se knjige Bulwer-Lyttona danas ne čitaju previše budući da je čvrsto vjerovao u vrijednost čitanja stare literature.

"Klasična literatura uvijek je moderna. Nove knjige oživljavaju i preuređuju stare ideje; stare knjige sugeriraju i potiču nove ideje", rekao je Edward.

Provjerite popise knjiga za čitanje različitih autora - Mortimer J. Adler

Američki filozof Mortimer J. Adler u svom je vodiču iz 1940. Kako čitati knjigu govori o važnosti odabira knjiga koje drugi autori smatraju vrijednim čitanja. "Veliki su autori bili sjajni čitatelji", objasnio je, "a jedan od načina za razumijevanje njih je čitanje knjiga koje su čitali."

Ako vaš omiljeni autor spominje određeni roman koji je na njega ostavio dojam, postoji prilično dobra šansa da i vi u njemu uživate.

Bolje čitati nego ne čitati - Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft, spisateljica i filozof  iz 18. stoljeća, kritizirala je lošu literaturu koja se poturala čitateljstvu njezinog vremena (isto je i danas) te je poticala na čitanje djela iz povijesti i filozofije. Bez obzira na to Wollstonecraft je priznala kako i čitanje "loše literature" pomaže u proširenju pogleda na svijet.

"Bilo koja vrsta čitanja mislim da je bolja nego da 'prazno još uvijek ostane prazno', jer um mora imati određeni stupanj uvećanja i dobiti malo snage malim naprezanjem svojih misaonih sposobnosti", napisala je. Drugim riječima čitajte što želite, bolje išta nego ništa.

Donijeti konačnu odluku o tome kako, što i kada čitati - Theodore Roosevelt

Roosevelt je imao prilično slobodoumne poglede što se čitanja tiče. Osim što je odlučni zagovornik pronalaska barem nekoliko minuta dnevno za čitanje mislio je da većinu detalja treba prepustiti pojedincu na volju.

"Čitatelj mora zadovoljiti vlastite potrebe ne obraćajući previše pozornosti na to što njegovi susjedi kažu što bi trebalo čitati", napisao je u svojoj autobiografiji i odbacio ideju da postoji definitivan popis "najboljih knjiga" koji bi svi trebali pridržavati se.

Umjesto toga, Roosevelt je preporučio odabir knjiga o temama koje vas zanimaju i prepuštanje raspoloženju da vas vodi ka sljedećem čitanju.

Ž.I., KT