Starim mobitelima protiv ilegalne sječe prašuma


Topher White došao je na ideju iskoristiti stare pametne telefone u otkrivanju ilegalne sječe drveća.

Prašume su dom oko 50% svjetske flore i faune, a ujedno su izvor brojnih vrsta hrane i sirovina koje ljudi koriste. Međutim, zbog pohlepe one nekontrolirano nestaju. U tome najviše prednjači Amazona, koja je u proteklih 40 godina izgubila petinu svojih šuma. Ilegalna sječa jedan je od glavnih problema, a Topher White dosjetio se pomoći u njegovom suzbijanju.

Ilegalna sječa drveća u prašumama je u porastu, što dodatno opterećuje ekosustav. Zbog rušenja drveća i krčenja šuma, buka u samim šumama se znakovito povećala, pa je osluškivanje ilegalne sječe postalo gotovo nemoguće. Ipak, Topher je došao je na ideju iskoristiti stare pametne telefone u otkrivanju ilegalne sječe drveća.

White je osnovao organizaciju Rainforest Connection, čiji je cilj očuvati prašume korištenjem starih odbačenih mobitela. On je izmislio sustav u kojem se telefoni postavljaju na drveća, a pune se putem solarnih ćelija. Uz jedan dodatni mikrofon za „osluškivanje“ možebitnih motornih pila i do kilometar i pol udaljenosti, telefoni služe kao dojavljivači šumskim čuvarima, piše tribun.hr.

Naravno, nitko ne sjedi pored prijemnika kako bi čitav dan osluškivao zvukove iz šuma. Naime, White je razvio algoritam koji omogućuje razlikovanje zvukova motorne pile i njegovog izdvajanja od zvukova okoliša.

Kada softver primijeti ovaj zvuk, informacija se šalje čuvarima koji ilegalne drvosječe mogu uloviti na djelu. Uređaji su se dosad pokazali vrlo korisnim i uspješnim u otkrivanju ilegalne sječe. Iz organizacije navode kako jedan mobitel može pokrivati oko 2.5 četvorna kilometra šume.

Ž.I., KT