Svakih 11 sekundi umre jedno dijete ili jedna trudnica


Od 2000. smrt djece smanjila se gotovo za polovicu, a smrt majki za više od trećine. Pa ipak, i danas se procjenjuje da 2,8 milijuna trudnica i novorođenčadi umire svake godine zbog uzroka koji se mogu spriječiti, ili se ugasi jedan život na svakih 11 sekundi.

To pokazuju procjene UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije o smrtnosti dojenčadi i majki objavljene 19. rujna. Kako prenosi talijanski Avvenire novo izvješće otkriva da je 6,2 milijuna djece mlađe od 15 godina umrlo u 2018., a više od 290 000 žena umrlo je zbog komplikacija tijekom trudnoće ili porođaja u 2017. Od ukupnog broja smrtnih slučajeva djece, 5,3 milijuna dogodilo se u prvih 5 godina njihova života i to uglavnom zbog upale pluća i malarije.

Procjene pokazuju i velike razlike u cijelom svijetu: razina smrtnosti majki gotovo je 50 puta veća za žene u subsaharskoj Africi, a njihova djeca imaju 10 puta veću vjerojatnost da će umrijeti u prvom mjesecu života u odnosu na zemlje s visokim dohotkom. „Rođenje je u cijelom svijetu radostan događaj. Ipak, svakih 11 sekundi porođaj za neke postaje obiteljska tragedija“, ustvrdila je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a te dodaje: „Pametan par ruku koji će pomoći u trenutku rođenja, zajedno sa čistom vodom, adekvatnom prehranom, osnovnim lijekovima i cjepivima mogu napraviti razliku između života i smrti.“

Unatoč ovim podacima svijet je postigao značajan napredak u smanjenju smrtnosti djece i majki. Od 1990. bilježi se pad 56% smrtnih slučajeva djece mlađe od 15 godina, sa 14,2 milijuna na 6,2 milijuna u 2018.; dok se od 2000. do 2017. stopa smrtnosti majki smanjila za 38%. U srednjoj i južnoj Aziji došlo je do najvećih poboljšanja, gdje je stopa smrtnosti majki smanjena za 60% od 2000. Bjelorusija, Bangladeš, Kambodža, Kazahstan, Malavi, Maroko, Mongolija, Ruanda, Timor-Leste i Zambija neke su od zemalja u kojima je postignut znatan napredak u smanjenju smrtnosti majki i djece.

„U zemljama koje nude sigurne, pristupačne i visokokvalitetne zdravstvene usluge svima, žene i djeca preživljavaju i rastu“, izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije te podsjeća da je cilj ove organizacije ponuditi ih što većem broju ljudi kako bi se zaustavila smrt majki i novorođenčadi.

Ukoliko se hitno ne djeluje prema procjenama 62 milijuna djece mlađe od 15 godina umrijet će između 2019. i 2030., uključujući 52 milijuna djece mlađe od 5 godina. Od ovog posljednjeg, otprilike polovica će biti novorođenčad.

Ostaje nada da će u svijetu prevladati razum i solidarnost te da će adekvatna medicinska skrb biti omogućena i onima u slabije razvijenim zemljama svijeta.

KT