Umrla jedina katolička svetica iz Australije (1909.)


Dana 8. kolovoza 1909. umrla je sv. Marija MacKillop, jedina katolička svetica u dosadašnjoj povijesti Australije.

Bila je škotskog podrijetla, a roditelji su joj se doselili u Australiju još prije njezina rođenja. Sv. Marija MacKillop rođena je u mjestu Fitzroy pokraj Melbournea, u doba kad je Novi Južni Wales još bio britanska kolonija. Osobito se posvetila obrazovanju siromašnih u Australiji. Kao redovnica uzela je ime Marija od Križa. Zajedno s vlč. Julianom Tenisonom Woodsom osnovala je redovničku zajednicu Sestara Sv. Josipa od Presvetog Srca. Te su se redovnice bavile obrazovanjem djece, a također i pomaganjem siročadi, starijima i neizlječivo bolesnima. Bile su cijenjene i među nekatolicimar.

Umrla je u sjevernom dijelu Sydneyja. Blaženom ju je proglasio Sv. Ivan Pavao II. 1995. Svetom ju je 2010. proglasio papa Benedikt XVI. u Vatikanu. Prva je svetica Australije, a njezin rad nastavljaju redovnice koje je osnovala, a djeluju u sedam zemalja i imaju oko 900 članica.

Zanimljivo je da u Australiji danas živi više od 5,4 milijuna katolika, što nadmašuje broj anglikanaca, kojih je nekoć bilo više nego katolika. Time su katolici danas vodeća kršćanska denominacija u Australiji koja ima oko 25 milijuna žitelja.

Ž.I., KT