Garevac je spašen, ali što sa Kornicom i Srednjom Slatinom?!


„Slučaja Garevac“ s velikom pozornošću praćen je i u Kornici i u Srednjoj Slatini. Tamošnji hrvatski povratnici već mjesecima vode svoju bitku, jer bi zbog izgradnje autoceste došlo do njihova novog egzodusa; U Kornici bi bilo srušeno 20 povratničkih kuća, a u Srednjoj Slatini petnaestak.

Piše: Josip Vričko

Široj javnosti, istina, još nije poznata nova trasa autoceste Banja Luka - Doboj - Bijeljina, no, po svemu sudeći, stanovnici Garevca, Čardaka i Donjih Kladara mogu odahnuti. Naime, početkom studenoga hrvatski je premijer Andrej Plenković u telefonskom razgovoru s srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dogovorio da će trasa kod Modriče zaobići te hrvatske povratničke mjesne zajednice.

A o bezobzirnosti eresovskih putara najbolje, uz ino, govori i to što je, po svjedočenju župnika u Garevcu Ante Stjepanovića, autoceta trebala prolaziti sredinom župne kuće i polovicom dvorišta.

Zašto se šuti?!

No, veliki angažman povratnika, ustrajnost zastupnika Ivice Mišića koji je u Saboru RH često i vrlo emotivno upozoravao na ovaj problem, dali su, eto, ploda. Jasno, presudan je bio rečeni telefonski razgovor.

„Slučaja Garevac“ s velikom pozornošću praćen je i u Kornici i u Srednjoj Slatini u šamačkoj općini. Kako je za Nedjelju.ba kazao Petar Lušo tamošnji hrvatski povratnici već mjesecima vode svoju bitku, jer bi zbog izgradnje autoceste došlo do njihova novog egzodusa; U Kornici bi bilo srušeno 20 povratničkih kuća, a u Srednjoj Slatini petnaestak.

Pa i ako su mještani ovih mjesnih zajednica sudjelovali na javnoj raspravi u Općini Šamac te uputili prigovor što ga je potpisalo tridesetak povratnika, ni mediji niti politika nisu njihovu slučaju posvetila nikakvu pozornost. Vijest da su Plenković i Dodik uspjeli dogovoriti da trasa autoceste zaobiđe Garevac, Čardak i Donje Kladare, nije ih smirila. Ponajprije zato što (još) ne znaju kuda bi ta nova trasa išla.

U ovome kontekstu treba podsjetiti i kako je hrvatski član u Predsjedništvu BiH Željko Komšić reagirao na vijest o dogovoru koji su postigli hrvatski premijer i srpski član bh kolektivnog rukovodstva. "Hrvatska strana, sudeći po izjavi premijera Plenkovića, je o ovom slučaju obavijestila samo gospodina Dodika, tako da ja nemam precizne informacije“, kazao je, pomalo i uvrijeđeno što je – zaobiđen.

Prilika za Komšića

No već nakon nekoliko dana pozvao je potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića i Dodika, da učine zajedničke napore kako bi imovina povratnika u Kozarcu kod Prijedora ostala neoštećena, budući da predviđena trasa autoceste prelazi preko povratničke imovine u tome mjestu.

„Imajući u vidu da se tako postupilo u slučaju imovine povratnika kod Modriče, smatram da bi se shodno tome moralo identično postupiti kada je riječ i o imovini povratnika u Kozarac“, apelirao je Komšić na, prije svega, svoga cimera iz Predsjedništva. Koji ga, međutim potpuno ignorira.

Jasna je, dakako, Komšićeva potreba da štiti interese bošnjačkih glasača koji su ga po evo treći put instalirali u državni vrh na mjesto hrvatskoga člana. Ipak, kada je u listopadu prošle godine izabran papagajskih je ponavljao svoju omiljenu frazu kako će biti predsjednik svih (građana). O raspletu „slučaja Garevac“ doznao je, vidjeli smo, iz medija.

Eto mu, dakle, prigode da reagira u slučaju Kornica i Srednja Slatina, koji su do sada i medijski i politički prešućivani do ignorancije. Znao je on, inače, ranije, obračunavajući se s hrvatskom politikom zbog „izdaje“ Posavine, često spominjati ovaj patnički dio BiH.

Sad bi - bez politizacije - mogao učini nešto konkretno.