Korona skandali u doba ramazana


Treba li, budući se ramazan evo već drugi put spominje usred korona krize, reagirati Islamska zajednica u BiH? Još je, naime, na početku, glasoviti srebrenički malinar Fikret Hodžić pustio suzu jer su ga izdali oni koji su lani bili na iftaru kod njegove majke. A vidi (ih) sad…

Piše: Josip Vričko, Katolički tjednik

Korona dernek je zapravo počeo još u drugoj polovici travnja kada su novinari otkrili Fahrudina Solaka kako „renovira“ jedan sarajevski kafić. Uz pratnju harmonike. Poslije je taj direktor Federalne uprave civilne zaštite i načelnik Federalnog stožera civilne zaštite – dva, dakle, u jednom – pao s motora. A, još malo, ali ne predugo, potom povjerio je uvoz respiratora malinaru iz Srebrenice. Slijedom čega se postavlja pitanje: Što je prvi federalni (civilni) zaštitar pio tijekom renoviranja?

Ili mu je možda naškodila boja, i(li), što je vjerojatnije, lakovi koji baš znaju udariti u glavu. Baš uostalom kao harmonika. Sve u svemu, pouzdana odgovora za sad nema. Ali se zna da se usred epidemije i dalje derneči, što je ionako sarajevska javna tajna. Više-manje.

Tko će (sad) ženi na oči?!

Aktualni sarajevski Golf klub, samo je jedan od inih, a „provaljen“ je zato što neki od slavljenika nisu imali „bezbedonosne kulture“, pa nisu odoljeli pohvaliti se kako, dok mi ostali obični smrtnici bauljamo pod maskama i(li) čamimo u karanteni, oni žive kao da je korona zaigrala samo pred nekim tuđim vratima. Igra li u tome ikakvu ulogu što je među indiskretnim golferima bio i osuđeni diler kanabisom... vjerojatno nikada nećemo doznati. No od artikala toga slavljenika čovjek zna biti vrlo, vrlo opušten.

Zanimljivo, ovotjedni korona-dernek je razmjerno brzo riješen. Organizator rođendanske proslave kirurg Jusuf Šabanović žurno je, kažu na oduševljenje ravnateljice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović, razriješen s dužnosti šefa klinike za opću i abdominalnu kirurgiju, Golf klub je kažnjen s 2 600 KM, a nazočni slavljenici s po 500 KM. Uz to, svi su izvrgnuti (medijskoj) osudi.

Čak je strog, ali i pravedan u svojoj osudi bio i sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka, koji se skandalizirao nad činjenicom da, dok svijetom hara pandemija bronhitisa, neki od naših najistaknutijih pojedinaca derneče po Sarajevu. Štoviše, malo poviše Sarajeva. Nema, međutim, dvojbe da će već za nekoliko dana ova afera biti – lanjski snijeg.

Tako da bi, u biti, najveća žrtva korona derneka mogao biti Šerif Konjević, koji je doista u delikatnoj situaciji. „Kad sam vidio alkohol nisam htio ni pjevati, jer je ramazan. Neću da budem dio toga, u mojoj se kući to poštuje, moja je žena vjernica i neću dozvoliti da budem dio ičije pijanke“, povjerio je Avazu Konjević, pravdajući se da je otpjevao samo jednu cijelu pjesmu i dio druge, prije negoli se sjetio kako mu žena zna biti nezgodna. Tijekom ramazana – osobito. Uostalom, Konjević je mislio da će se na kirurgovu rođendanu piti sok od maline. Kad ono...

Za iftar je (bilo) kasno

Znakovita je, i s obzirom na „ženu-vjernicu“ preventivna, pjesma koju je dr. Šabanoviću na uho otpjevao Šerif. Pjesma se zove Živote moj, a evo strofa koja zapravo navješćuje što je pjevača čekalo kad se vrati kuću. A iftar je već uvelike počeo.

Misliti o njoj kao
da more slano solim
ima li, Bože, nade
vrijedi li da je molim

Vrijeme pred nama pokazat će vrijedi li moliti ženu, ili je, pak, bolje šutjeti dok oluja ne prođe. No možda je vrijeme da reagira i Islamska zajednica u BiH, budući da se ramazan već drugi put spominje usred korona krize.

Naime, glasoviti je srebrenički malinar Fikret Hodžić, još na početku toga svetoga muslimanskog mjeseca, žestoko zamjerio nekim svojim prijateljima koji su mu okrenuli leđa kada je otkriveno kako je uvozom respiratora zaradio „milijun maraka ili nešto manje“. Jer, povjerio je medijima braneći se, lani su bili na iftaru kod njegove majke u Srebrenici. Čak i neki iz SDP-a?! A vidi (ih) sad…

Ministrova suza nema roditelja

Da, tu je i Staša Košarac, koji je, budući je državni ministar, kapitalac u cijeloj ovoj aferi. Ali i osoba koja je dala značajan doprinos, uz još jednog-dvojicu poštenih Srba, kako skandalozni skup ne bi bio (još) i - jednonacionalno okupljanje. Koje je, je li, u bosanskohercegovačkim okolnostima uvijek – sumnjivo. Već sredinom ovoga tjedna, zastupnici Bh. bloka, poduprti Nezavisnim blokom te PDP-om i SDS-om tražili su u državnom Parlamentu da se glasuje o rekonstrukciji Vijeća ministara i to tako da se zastupnici prvo odrede o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Očito ih nije ganula, kao što neke jest ona Konjevićeva, ministrova tužna priča o tomu kako je rujno vino pio s agama Sarajlijama samo zato što osjeća dug prema dr. Šabanoviću, koji je skrbio o njegov bolesnoj majci i stricu te bio na raspolaganju „cijeloj Sarajevsko-romanijskoj regiji, kome god da je trebalo".

Ali, lako bi Košarac za „delegate“, no kako s Miloradom Dodikom?! Eresovski je vožd, čim je čuo (i vidio) kako mu ministar tijekom ramazana kvari muslimane po „malom Teherenu“, obznanio da je za njega – bivši. Tračak nade za toga nesretnog golfera krije se, međutim, u drugom dijelu predsjednikova „katil fermana“. “Imajući u vidu kako smjene u Vijeću ministara mogu dovesti do gubljenja pozicija same Srpske, mi ćemo svoje ponašanje prema tome odrediti. U to ne treba nitko sumnjati“, poručio je Dodik.

Ma, može i vodoravno

Kako bilo, Košarčeva žrtva nije bila uzaludno. Kad su tamo daleko u „boljem dijelu“ BiH vidjeli gdje im ministri moraju piti u doba korone (a i ramazana), odmah su odlučili otvoriti kafiće od 11. svibnja. Doduše, tamošnji ministar zdravstva Alen Šeranić, i sam Bošnjak - što ovoj odluci daje osobit značaj - upozorava kako će se po birtijama morati sjediti dijagonalno.

Ma, nije važno. Ionako svi, više-manje, završe vodoravno.