Za zvorničko-tuzlanskog episkopa Papa je heretik


Nakon incidenta u kojemu je grčki pravoslavni svećenik vikao: "Papa je heretik!", isto je oduševljeno u svome pjesmuljku prihvatio i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Incident pravoslavnoga svećenika u Ateni

Incident pravoslavnoga svećenika u Ateni

Piše: Josip Vajdner, Katolički tjednik

Papa Franjo se od 2. do 6. prosinca nalazi na svome 35. međunarodnom apostolskom putovanju na kojemu je posjetio najprije Cipar pa potom Grčku. S obzirom na itinerarij, protkan očitovanjem Papine brige za migrante i ekumenske bliskosti prema pravoslavnima, bilo je za očekivati kako će Bergoglieve riječi, a osobito geste, naići na svekoliko odobravanje javnosti.

Tako bi očito i bilo da se 4. prosinca, dok je Rimski prvosvećenik ulazio u pravoslavnu Arhiepiskopiju u Ateni, nije ukazao neki pravoslavni svećenik koji je počeo dovikivati: "Papa je heretik!"

Oduševljenje vladike zvorničko-tuzlanskoga

Dakako, sijedog su starčića - kojemu je još samo kamenje trebalo pa da liči na mahnitoga Šimeja dok proklinje kralja Davida (usp. 2 Sam 16) - ubrzo sklonili da ne sramoti domaćine. I vjerojatno nitko ozbiljan gledajući ga nije pomislio kako je čovjek "pri pameti" i da se treba osvrtati na njegove "srednjovjekovne" poklike. Međutim, razvidno je kako postoje oni za koje se po naravi službe smatra da jesu (ili bi trebali biti) ozbiljni, a arlaukanja nesretnog sveštenika uzeli su kao "proročku riječ".

Episkop Fotije

Takav je nažalost i bivši dalmatinski (1999. - 2017.), a sada vladika tuzlansko-zvornički Fotije. Ovaj je episkop Srpske Pravoslavne Crkve svoje oduševljenje nebulozama incidentnoga starčića iz Atene, opjevao u pjesmuljku objavljenom na službenim stranicama eparhije.

Uz naslov Da se pokaje, otkrio je što osobno misli o "rimskome" Papi, a posredno onda i o samoj Katoličkoj Crkvi i katolicima s kojima je, dok je stolovao u Šibeniku dijelio svakodnevicu, a i danas (vjerojatno) ima kontakt.

"Cijelom svijetu radovanje..."

Kako bi se svatko mogao u ovo uvjeriti, najbolje je citirati cijeli uradak koji je izvorno pisan ćirilicom:

Papa ise eretikos,

papa ti si jeretik, glas iz atinske

pustinje ču se,

i pozva ga na pokajanje,

celom svetu radovanje.

Oci su govorili

da poziv na pokajanje

od Boga jeste,

a Bog izabra slabe

da posrami jake,

i to vide i ču

čitav svet

nevericom obuzet

Grčki starčić

junak posta,

ne ovoga,

no onoga sveta,

da u ime svih

vapijućih u pustinji,

velikog papu,

pokajanjem pozva

istini

Dakle, logično je zaključiti: ako je Papa "heretik", onda je Katolička Crkva heretična, pa su i svi katolici "heretici". Tako se u duhu guslarskoga početnika izrazio vladika, krsnoga imena Rade Sladojević.

Zaostao više od 11 stoljeća

Istodobno je papa Franjo svoga grčkog domaćina, Jeronima II. - kojemu je došao na noge - u ime Rimokatoličke Crkve zamolio za oprost zbog povijesnih nepravdi koje su dovele do raskola Crkve.

"Svjetske brige su nas otrovale, korov sumnje povećao je našu udaljenost i prestali smo njegovati zajedništvo. Osjećam potrebu iznova tražiti oproštenje Boga i naše braće i sestara za pogrješke koje su počinili mnogi katolici", kazao je Papa.

No, ako ga se označi "krivovjernikom" bez obzira što rekao svejedno je - treba se pokajati na način da se vrati "pravoj vjeri" tj. Fotijevoj "istini". Ako to rimski prvosvećenik ne učini ostaje "heretik" - kao i onaj kojega je izopćio očiti episkopov životni uzor, carigradski patrijarh Focije  (810. - 898.)čije je ime uzeo. Riječ je o bizantskom teologu kojega je papa Nikola I. (čiji je pontifikat trajao od 24. travnja 858. do 13. studenog 867.) odbio potvrditi na mjestu carigradskog patrijarha postavljenog nakon svrgnutoga Ignacija. Ovaj je na to odgovorio tako što je sazvao sabor u Carigradu te izopćio Papu.

Možda ovo najjednostavnije objašnjava oduševljenje i pjesmuljak episkopa zvorničko-tuzlanskoga Fotija... samo što je očigledno zaostao više od 11 stoljeća.