Banja Luka

Obilježena 1. obljetnica Europskog centra za mir i suradnju "Marija Zvijezda"


U utorak, 21. rujna, u okviru 40. obljetnice Međunarodnog dana mira, kojega je ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, Europski centar za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ obilježio je obljetnicu svoga utemeljenja.

U svome pozdravnom govoru, kao utemeljitelj Kuće susreta i u njoj Europskog centra za mir i međureligijsku suradnju Marija Zvijezda te ujedno i u svojstvu kopredsjedajućega Kuratorija Centra, biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica podsjetio je na vrijeme koje je prethodilo utemeljenju Centra:

„Još prije 16 godina osnovali smo u našem gradu uz pomoć prijatelja i dobročinitelja iz Njemačke, Europsku akademiju Banjolučke biskupije. Ona je bila zamišljena kao zametak Europskog centra, kojega smo planirali malo iza toga ostvariti i izgraditi upravo u Mariji Zvijezdi. Uslijed konstantnog – još uvijek aktualnog – pomanjkanja političke volje od strane najodgovornijih političkih dužnosnika u zemlji – domaćih i stranih – da se Katoličkoj Crkvi vrati barem onaj dio bespravno uzurpirane – ne one daleko veće nacionalizirane(!) – imovine Marija Zvijezde, formalno osnivanje Europskog centra za mir i međuetničku i međunarodnu suradnju se ostvarilo, tek prošle 2020., uz obilježavanje 195-te obljetnice rođenja utemeljitelja Marija Zvijezde – Sluge Božjeg o. Franje (Franza) Pfannera. I danas, evo, ovim skromnim, ali znakovitim programom, obilježavamo 1. godišnjicu postojanja Centra“, kazao je biskup Franjo, zahvalivši se pritom svima na podršci koju je ovaj centar dobio, prije svega Vladi Republike Hrvatske, Brodsko-posavskoj županiji, katoličkoj organizaciji Renovabis i Paneuropskoj uniji.

Govoreći o tomu kako je Europski centar mira i suradnje Marija Zvijezda osobito vrijedan zato što povezuje ostvarenja europske kulture u prošlosti sa sadašnjošću i europskom budućnošću, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić istaknuo je: “Misija je Centra okupljanje europske mladeži i drugih  zainteresiranih građana na susrete, razgovore, predavanja, obilaske povijesnih i kulturnih mjesta, vježbanje u dijalogu i razumijevanju, uspostavljanju kontakata i gradnji mostova među ljudima, narodima, zemljama, religijama, svjetonazorima i kulturama.“

Potpredsjednik Njemačke paneuropske unije Andreas Raab, koji je također od samoga početka angažiran na projektu, pročitao je pismo bivšeg njemačkog predsjednika Christiana Wulffa, koji je dopredsjednik Kuratorija ovoga centra, u kojem se, uz ino, kaže.

„Mir, dijalog i suradnja izvan granica bilo da su one političke, etničke ili religiozne, stoje u središtu budućeg rada Europskog centra Marija Zvijezda. Europski Centar se trudi biti prezentan i upozoriti na svoje aktivnosti. Također se može pohvaliti sve više rastućom potporom kako iz Bosne i Hercegovine tako i susjednih zemalja, a također srednje i zapadne Europe. Ovaj dan to posebno pokazuje: Predstavnici i predstavnice iz svih dijelova BiH, iz njemačkih i internacionalnih udruga, i isto tako i hrvatske Vlade sudjeluju u ovom susretu“, naglasio Wulff.

Svečanosti u banjolučkom kvartu Trapisti nazočili su brojni gosti iz vjerskog, političkog i društvenog života Banje Luke, Bosne i Hercegovine te i iz inozemstva, među kojima generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci Zoran Piličić, župan brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić, šefica regionalnog Ureda visokog predstavnika u Banjoj Luci Marianni Berecz, predstavnici Renovabisa Burkhard Haneke i Herbert Schedler, izaslanik banjolučkog muftije efendija Muris Spahić, predstavnici HKD Napredak i predstavnici grada Banje Luke.

J.Vr.,KT