Opća audijencija

Ako izabereš Krista, ne možeš ići vračaru


Papa je u svojoj katehezi tijekom opće audijencije u srijedu 4. prosinca na Trgu Sv. Petra okupljenim vjernicima tumačio odlomak iz Djela apostolskih (20,32-35) koji govori o Pavlovoj službi u Efezu i oproštaju od starješina.

Sveti Otac je podsjetio kako putovanje Evanđelja svijetom nastavlja se bez prekida u knjizi Djela apostolska i vodi kroz grad Efez pokazujući sav svoj spasonosni značaj. „Zahvaljujući Pavlu, 12-ak muškaraca prima krštenje u Isusovo ime i doživljava izlijevanje Duha Svetoga koji ih preporađa. Po Apostolu se zatim događaju razna znamenja: bolesni ozdravljaju, a opsjednuti bivaju oslobođeni od zlog duha. To se događa zato što je učenik nalik svome Učitelju i čini ga prisutnim prenoseći braći isti novi život koji je od Njega primio.

Moć Božja koja svom silinom izbija u Efezu razotkriva one koji žele koristiti Isusovo ime da izgone zloduhe, a nemaju duhovnu vlast za to, te otkriva slabost magijskih praksi, koje napušta veliki broj osoba koje se opredjeljuju za Krista i napuštaju vradžbine“, napomenuo je poglavar Katoličke Crkve.

Dalje je kazao kako je to pravi preokret za grad poput Efeza koji je bio središte poznato po prakticiranju magije! „Luka tako naglašava nespojivost vjere u Krista s magijom. Ako izabereš Krista, ne možeš ići vračaru: vjera je potpuno predanje u ruke Boga na kojeg se možeš osloniti, koji se ne objavljuje okultnim praksama, nego objavom i besplatnom ljubavlju (...) I danas u velikim gradovima praktični kršćani rade te stvari. I kada ih pitate: 'Ali zašto, ako vjeruješ u Isusa Krista, ideš vračaru, vračaru, svim tim ljudima?', odgovaraju: 'Ja vjerujem u Isusa Krista ali radi praznovjerja idem i njima'. Molim vas: magija nije kršćanska! Te stvari koje se čini kako bi se proreklo budućnost ili proreklo mnoge stvari ili promijenile životne situacije nisu kršćanske. Kristova milost ti donosi sve: moli se i uzdaj se u Gospodina“, naglasio je papa Franjo napomenuvši kako širenje Evanđelja u Efezu šteti trgovini srebrara...

„Uvidjevši da unosan posao koji je donosio mnogo novca jenjava, srebrari organiziraju pobunu protiv Pavla i kršćane se optužuje da su ugrozili kategoriju zanatlija, svetište Artemide i kult ove božice. Pavao potom odlazi iz Efeza u Jeruzalem i stiže u Milet. Ovdje je sazvao starješine Crkve u Efezu – prezbitere: rekli bismo svećenike – da izvrši 'pastoralnu' primopredaju. Na kraju smo apostolske službe Pavla i Luka nam predstavlja njegov oproštajni govor, svojevrsnu duhovnu oporuku koju Apostol upućuje onima koji će nakon njegova odlaska trebati voditi zajednicu u Efezu. To je jedna od najljepših stranica knjige Djela apostolskih (...) To je način da se shvati kako se Apostol oprašta i kako se svećenici danas moraju opraštati pa i kako se svi kršćani moraju opraštati. To je prelijep tekst“, kazao je Papa.

Potom je objasnio kako u pobudnom dijelu Pavao ohrabruje voditelje zajednice svjestan da ih vidi posljednji puta. „I što im kaže? 'Pazite na sebe i na sve stado'. To je rad pastira: budnost, paziti na sebe i stado. Pastir mora budno paziti, pastir mora biti budan, bdjeti i paziti, prezbiteri moraju paziti, biskupi, papa moraju paziti. Budno paziti i čuvati stado, a paziti i na samoga sebe, vršiti ispit savjesti i misliti na to kako izvršiti tu dužnost budnosti (...) Od biskupa se traži najveća blizina sa stadom, otkupljeno Kristovom dragocjenom krvlju, kao i spremnost da ga brane od 'vukova' (...) Draga braćo i sestre, molimo Gospodina da obnovi u nama ljubav prema Crkvi i prema pologu vjere koju ona čuva i da nas sve učini odgovornima u čuvanju stada, podupirući pastire u molitvi kako bi očitovali postojanost i nježnost Božanskog Pastira“, pozvao je papa Bergoglio, prenosi IKA.

KT