Srbija

Beograd: HKD Napredak na međunarodnoj konferenciji


U organizaciji Europskog centra za radnička pitanja (EZA) i Kršćanske radničke partije Italije (MCL) u Beogradu se održava Međunarodna konferencija ''Mladi i tržište rada: kako zaustaviti prisilnu migraciju''.

Govoreći o socijalnoj pravdi, predsjednik MCL-a Carlo Costeli istaknuo je važnost socijalnog dijaloga te naglasio nužnost većeg angažmana sindikata kako bi se, prije svega, zaštitili migranti i nezaposleni.

Dopredsjednik EZA-e Piergiorgio Sciacqua kazao je da je nezaposlenost gorući problem, te kako je neophodno osigurati posao ponajprije mladima. „Mladi, a naročito djeca moraju biti zaštićeni od siromaštva“, naglasio je.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić, govoreći o aktualnoj socijalnoj situaciji, referirao se i na netom usvojenu Strategiju za zapadni Balkan. Izrazio je nadu kako je ovim dokumentom čitavoj regiji dana realna prigoda da postane dio europske obitelji, što je ujedno i put ka boljem socijalnom statusu stanovništva u ovome dijelu Europe. Jasno, preduvjet je mir. „Jer mir nije sve, ali bez mira, sve je ništa“, kazao je Topić.

U radu beogradskoj konferencije sudjeluju predstavnici sindikata Hrvatske, Srbije, Italije i Albanije te HKD Napredak.

KT