Kina

Biskupija Hong Kong otkazala okupljanja u crkvama


Opasnost od širenja „coronavirusa“ prisilila je katoličke poglavare u Hong Kongu da otkažu sva crkvena događanja i mise za sljedeća dva tjedna, kao i svetu misu Pepelnicu kojom započinje korizma.

Kard. John Tong, apostolski administrator Hong Konga, u svom pastoralnom pismu od 13. veljače, objasnio je kako je ova razočaravajuća odluka donesena jer su sljedeća dva tjedna ključna za suzbijanje epidemije.

Biskupija je tako odlučila otkazati sve javne mise nedjeljama i radnim danima od 15. do 28. veljače, kao i Pepelnicu, koja pada 26. veljače.
Tako će nažalost, kako piše ucanews.com, 500 000 katolika Hong Konga propustiti liturgiju tijekom koje se pepelom maže čelo – čime se čovjeka podsjeća da je prah i da će se u prah vratiti.

„Neki članovi Crkve možda će biti razočarani ovim korakom biskupije, ali ovo nije bila jednostavna odluka“, stoji u poruci kardinala Tonga. „U ovo teško vrijeme, katolici moraju produbljivati svoje povjerenje u Boga i vršiti djela kršćanske ljubavi svojim susjedima i svim ljudima“, navodi se u poruci.

Ovaj korak dolazi uslijed globalnog strahovanja da će se epidemija, koja se sada naziva COVID-19, pogoršati posljednjih dana u Kini, u odnosu na očekivanja stručnjaka.
Epidemija koja je najprije zabilježena u Wuhanu, gradu Hubei provincije, svijetom se proširila te do sada odnijela 1 369 života, a njom je zaraženo više od 60 000 osoba, uglavnom u Kini.

KT